Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Kísérleti Nyuszi, az alvótárs

2009.08.15. 18:46 - Brannagh

Címkék: ajándék kötés kreatív hobbi gyerek dolog

 

Ő itt Kísérleti Nyuszi. Igen, két nagybetűvel, ugyanis ez a neve.  :D A nyuszi a fülekből  is látható, és azért kísérleti, mert ő volt az első komolyabb kötött alkotásom. A komolyabbat úgy értem, ahogy azt egy abszolút kezdő értheti. Csúnyácska, tudom, de ezért (is) szeretem. Ha egyedül alszom éjszaka, akkor rendszerint ő is ott van a közelemben.

 

 

A leírása nagyjából a következő:

Test eleje és háta: szedjünk fel 24 szemet, és kössünk végig harisnyakötéssel (színe: sima / visszája: fordított). A 2. és 4. sor mindkét végén szaporítsunk 1-1 szemet (28). Kössünk kb. 15-20 cm-t harisnyakötéssel, ízlés szerint. Ettől függ, hogy milyen hosszú teste lesz a nyuszónak. Lehet nyurga és tömzsi is, kinek hogyan tetszik. A nyakrész kialakításához fogyasszunk 1-1 szemet minden 4. sor végén, míg 18 szem nem marad, majd kössük le. A nyuszi hasát világosabb árnyalattal, a hátát sötétebbel kössük. 

 

 

 

Fej eleje (a két orca): a sötétebb árnyalattal készül. Szedjünk fel 6 szemet, és kössünk 2 sort harisnyakötéssel. Szaporítsunk minden 2. sorban 1-1 szemet a sor mindkét végén 16 szemig, majd még 2 sort alakítás nélkül. Most a nyakától az orra magasságáig kész a darabunk. A következő sor elején kössünk össze két szemet, majd ugyanígy minden 2. sorban, amíg el nem fogy a fonal. Ügyeljünk rá, hogy most nem szimmetrikusan fogyasztjuk az anyagot, hanem csak a nyuszi homloka felőli részen! Ha elfogytak a szemek, kössük el a végét. Készítsünk még egy ugyanilyen darabot, de a másik oldalán végezzük az alakítást, hogy a kettő szimmetrikus legyen.

Fej háta (tarkó): sötét fonallal szedjünk fel 10 szemet, és harisnyakötéssel kössünk. Minden második sor mindkét végén szaporítsunk 1-1 szemet, míg 20 nem lesz összesen. Kössünk 8 sort alakítás nélkül, majd kezdjünk el fogyasztani: minden második sor mindkét végén 1-1 szemet, míg 6 nem marad. Kössük el. 

Fülei: összesen 4 darab fog készülni, kettő a sötétebb árnyalattal, kettő a világosabbal. 5 szem felszedésével kezdünk. Kössünk két sort harisnyakötéssel, és szaporítsunk minden 4. sor mindkét végén 1-1 szemet, míg 13 szem nem lesz a tűn. Kössünk 6-10 cm-t, megint attól függően, hogy milyen hosszú fület szeretnénk a nyuszónak. Ezután fogyasszunk minden 8. sor mindkét végén 1-1 szemet, míg mind el nem fogy, majd kössük el a munkát. Egy világosabb darabot egy sötétebbel varrjunk össze. A világosabb a fül belseje lesz, összeállításkor ez a rész nézzen felénk. 

Karok: 14 szemet felvéve kössünk harisnyakötéssel olyan hosszú darabot, amilyen hosszú kart szeretnénk a nyuszinak (kb. 5-10 cm-t). Ha kész, varrjuk össze a hosszanti oldala mentén, a rövidebb oldalait pedig a szemek közé fűzött fonaldarabbal húzzuk össze, mint egy zsákot (persze, miután kitömtük szivacsdarabkákkal vagy más anyaggal a kart). 

Lábak: 12 szemet szedjünk fel, és kössünk ízlés szerinti hosszt a nyuszi lábának (kb. 10-20 cm). Formáljunk belőle ugyanúgy hengert, mint a kar anyagából. Ne felejtsük kitömni. 

Ha minden kész, következhet az összeállítás: értelemszerűen varrjuk össze egymással a darabokat. A fejet és a törzset célszerű külön-külön kitömni és levarrni a végeit, és csak ezután egymáshoz ölteni a kettőt, mert így könnyebben kezelhető. A lábakból formázzunk hurkot, így jó az esély, hogy a nyuszink talpon is fog maradni. Végül néhány öltés fekete fonallal hímezzünk neki arcot: szemeket, orrot és 3-4 szál bajuszt mindkét oldalra. 

Később tetszőlegesen lehet öltöztetni: köthetünk, horgolhatunk, varrhatunk neki ruhákat. Én egy régi hálóing maradék pamut anyagából készítettem pólót. Igaz, hogy nem is sikerült valami jól, de mentségemre mondva, az anyag is nagyon régi volt  :)

 

                                                             Utolsó lépés: adjunk neki nevet  :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr81311607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása