Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Szép és olcsó karácsonyi ajándék - Varrjunk párnát

2009.12.17. 21:15 - Brannagh

Címkék: karácsony ajándék advent textil környezetbarát varrás kreatív hobbi újrafelhasznált

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anyu az osztályába járó 9 fiúnak és 9 lánynak karácsonyi ajándéknak székpárnákat varrt. A dolog persze, szokás szerint  :))  ott kezdődik, hogy menjünk el egy turkálóba. Mert ott olcsón hozzá lehet jutni nagyméretű, vastagabb típusú, színes-mintás-miegymás anyagokhoz, jelesül: lepedőkhöz, takaróhuzatokhoz. A három-négy különböző mintájú anyag, kilóra véve, kb. egy ezresbe került. 

Az első fázis természetesen a mosás, ha turkálós anyagokkal dolgozunk. Igaz, hogy mielőtt az üzletbe kerül, kötelező kimosnia a cégnek, de ott ki tudja hányan, milyen nyavajával tapogatták össze, sőt jópár helyen szét is dobálják, megtapossák végül. Szóval a mosás mindenképp jól jön. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A varrás előtti előkészítő lépés a szabás. Először is tudni kell a méretet. Ha sztenderd 30x30 cm-est készítünk, az az iskolai székekre rendszerint passzol, na persze figyelembe kell venni a jövendő tulajdonos fenékméreteit is  :))  A párna vastagítására kétféle egyszerű módszer van, az egyik a szivacsbélés, a másik a többrétegűre varrás. Mivel maradék anyagokkal dolgozunk, célszerűbb és olcsóbb, ha több rétegbe hajtjuk az anyagot, ami ezáltal fogja elnyerni a megfelelő vastagságot. Hogy spóroljunk a szépféle mintás anyagokkal, a párnák belsejébe az itthoni rongyosszekrényből is válogattunk maradék anyagokat, amivel a vastagságot növeltük. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megfelelő szabás után az összevarrás jön. A gyakorlottaknak talán enélkül sem gond, de szerintem mindenképp ajánlott a textilt összegombostűzni, hogy az elcsúszást megakadályozzuk. Kisebb strapa, mint ha vissza kéne bontani a varrást. Anyu először lesteppelte az anyagot: az egyik irányban kb. a harmadainál párhuzamos varráscsíkokkal. Ez megfogja az anyagot a további varráshoz, másrészt később sem fog meggyűrődni a bélésnek használt rétegelés. Ezután a mintás huzatok maradékaiból kb. 10 cm széles csíkokkat használva beszegte a párnát, hogy a szélei ne rojtosodjanak. A két pár szalag az egyik oldalon a szegélyek végébe került. Ezek egy cm széles textilszalagok, a rövidáruboltokban kb. 25-30 ft/m áron lehet kapni. A kész párnákon a szalagocskák végét célszerű egy kicsit megpörkölni, hogy ne gombolyodjon le a száluk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr811605387

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása