Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Alternatíva a menyasszonyi ruhára: internetes aukciós oldalak

2010.01.18. 15:10 - Brannagh

Címkék: ebay esküvő menyasszony esküvőkiállítás

Ezt a cikket most a nemrégiben írt, kozármislenyi esküvőkiállításról szóló kapcsán írom. Aki egy kicsit is körülnézett már a menyasszonyi ruhák kapcsán, az tudja, hogy mennyibe kerül a bérlésük. Kb. 2-3 napig van a lányoknál, egy napig viselik, aztán megy is vissza az üzletbe, és ha csak nagy sérülése nincs (égésnyom, gyertyafolt, kávé, paprika, durva szakadás) akkor szimplán csak tisztíttatni kell, illetve benne van az árban, hogy ha alakítani kell, akkor a behúzást-kiengedést elvégzik. Ugyanez áll a menyecskeruhára is. A legjobb ajánlat (úgy, hogy igényes, szép ruhát néztem) eddig 90.000 forint volt a menyasszonyi ruha bérlésére, hozzá ajándékba "ingyenesen" a menyecskeruha. Ez nagyon is alsó kategóriás ár. Ha pesti viszonylatokat nézünk, az alsó kategória ennek az összegnek kb. a duplája. Hangsúlyozom: a ruha bérlésére. Nem vagyok nagyzolós, turkálóban is elő szoktam fordulni. De egy kissé önzően az a vágyam, hogy az esküvői ruhámat ne hordja rajtam kívül még ki tudja hány ismeretlen. 

Itt jön a képbe, hogy akkor bizony meg kell vásárolni a ruhát. Butikban vett ruha árába bele sem merek gondolni. Ha van egy jó szabó-varró barátnője az embernek (netán saját tehetsége ehhez), akkor már jóval olcsóbban kijön a dolog, de még mindig nem tökéletes. Végső megoldás: internetes aukciós oldalak. Hazai oldalak közül az abszolút első helyezett a vatera, külföldiek (helyesebben nemzetközi) közül pedig természetesen az ebay. 

Vatera: a hazai megoldás

Kezdjük a vaterával, mert kiidulhatunk abból, hogy a menyasszonyjelölt nem járatos az angol nyelvben, ami az ebay-hez elengedhetetlen. A hazai oldal előnyei: magyar nyelvű (természetesen), egy egyszerű felhasználói regisztrációval könnyedén kommunikálni lehet az eladóval, kérdezni az áruról, megméretni, új fotót kérni, érdeklődni bármiről. Ha vásárolni is akarunk, akkor egy sms-es megerősítés szükséges csak a regisztrációhoz, vagyis hogy ténylegesen van egy korrektül megadott elérhetőségünk, ahol utol lehet érni minket. Ez az eladó szempontjából fontos. És mindez már elegendő is ahhoz, hogy licitáljunk, vagy leüssünk egy terméket. Most lássuk a ruhák és az eladók típusait.

Van, aki saját régi ruhájától szeretne megszabadulni, vagy örökség, stb. kapcsán jutott egy régebbi, használt darabhoz. Személyes véleményem: a fotók rendszerint nagyon előnytelenek (láttam már olyat, ami oldalra fektetett kép volt, rajta az áru felismerhetetlenül homályos, de ez már tényleg szélsőséges példa, vagy az esküvői képek közül vágnak be egyet, amiről paintel kiradírozták a menyasszony arcát), és ami azt illeti a ruhák sem túl szépek, de legalábbis divatjamúltak. Kivétel persze mindig akad, tehát erről a lehetőségről sem kell letenni. Az ilyen ruhák általában olcsóbbak, mondjuk kb. 15.000-50.000 között kelnek el. Az ár sokmindentől függ persze: milyen régi, mennyire divatos, van-e sérülés, stb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik eladótípus, amikor valamelyik szalon ilyen-olyan okokból kiárusítja a készletét. Például a 2-3 éves darabokat adják el, vagy nemes egyszerűséggel csődbe ment az üzlet (lásd: jelenlegi gazdasági helyzet). Ilyen esetben adott üzlet (eladó) több modelljéből lehet válogatni. Általában ugyanabból a modellből több méret is van, vagy a ruha még állítható: kiengedhető, behúzható. Gyakori, hogy megtekintési, felpróbálási garanciát ad az eladó. A vatera szabályzata szerint a leütött árut a vásárlónak ki is kell fizetnie ("Amennyiben a termékre érvényes licitet tesz, akkor a Vatera szabályzata és a PTK 211. § szerint is köteles az aukció tárgyát átvenni az eladótól!"), ezzel a garanciával élve azonban elállhatunk a vásárlástól, ha felpróbáláskor nem áll jól a ruha, vagy eddig nem látott szakadás van rajta például. Még az is előfordulhat, hogy az üzlet kínálatából a kiválasztott helyett esetleg egy másik modellt vásárol meg végül a vevő. Érdemes gondolni arra, hogy a menyasszonyi ruhákat az abroncs nélkül árulják, így azt majd külön kell megvenni vagy bérelni. A ruhák ára nagyjából 25.000-60.000 forint körül mozog. A fotók általában jóval előnyösebbek, mint ez előző eladótípusnál, habár előfordul, hogy a próbabákon nem igazítják-gombostűzik meg a ruhát, így az nagyon lógós benyomást kelt.

Aki maga varrja: előfordul olyan eladó, aki méretvétel, modellválasztás, anyagminta után maga készíti a ruhát a megrendelőnek. Ez akkor jó megoldás, ha nincs varrónő ismerős, rokon a környéken. Ez is drágább megoldás: 50.000-80.000 körül. Fontos, hogy van lehetőség a személyes találkozásra és a próbára is. 

Végül az utolsó típus: a sheftelő. Bizony-bizony, az aukciós oldalak a szürkegazdaságba tartoznak, nemigen lehet megadóztatni az itt nyert profitot. A sheftelő típus az, aki tudja, hogy sokan nem szívesen bonyolódnak bele angol nyelvű alkuba és mondjuk Kínából vagy Angliából való ruharendelésbe az ebay-en. Ekkor az eladó arra rendezkedik be, hogy meghirdet a vaterán más aukciós oldalakról való modelleket: a méret a rendelő teste függvényében szabadon megadható. A leütés fejében pedig ő maga rendeli meg külföldről a darabot, válallva az ezzel járó költségeket és munkát előre, majd pedig kb. 3-5 hét múlva szállít a hazai megrendelőnek, az eredeti ár duplájáért, triplájáért. A dolog előnye: teljesen új, legújabb divat szerinti ruhát választhatunk, eléggé széles választékból, ráadásul elég jó minőségben. Hátránya, hogy ez a megoldás talán a legdrágább a vaterások közül: nagyjából 50.000-80.000 között. Hasonlóan profi fotókkal hirdetnek azok is, akik maguk varrják a ruhát megrendelésre. Messze nem akarok hitelt rondani, de egyszer régebben láttam már olyan hirdetést, ahol az eladó azt a benyomást keltette, hogy maga varrja a ruhát, miközben ugyanazt a modellt két nappal később láttam az ebay-en is. Ha a rendelési idő, vagy az első próbáig tartó idő 3-4 hétnél több, akkor lehetséges, hogy sheftelővel van dolgunk. Bár a saját személyes véleményem az, hogy ha a ruha az, amit rendeltem, és még rám is igazítják, akkor nekem olyan mindegy, hogy ki varrta.... Ezeket az eladókat rendszerint nagyon jól szokták értékelni a vevők, nemigen van rájuk panasz. 

Menyasszonyi ruhák kapcsán talán az a legjobb, hogy szinte minden esetben lehetőség van a személyes átvételre és készpénzben való fizetésre. Egyrészt nem kell izgulni amiatt, hogy elment-e az utalás, teljesít-e az eladó, másrészt ilyen nagyobb kiadásnál érdemes személyesen megvizsgálni az árut, sőt ha lehetőség van rá, próbálni is. Hátránya: sokkal kisebb a választék, mint az ebay-en. De tényleg sokkal. Ja, és persze drágább is, habár még így is legfeljebb feleannyiba kerül, mint megvenni a ruhát, sőt még a bérlésnél is olcsóbb megoldás. 

Ebay: a nemzetközi megoldás

Ha ebay-re adjuk a fejünket, mindenképpen először körülnézni megyünk oda, mivel a regisztráció és rendelés jóval bonyolultabb, mint a vaterán, ezért először nézzük a ruhaválasztékot. Ha már rendelni is akarunk, ahhoz a legmegfelelőbb mód a paypal-es fizetés, ami dióhéjban bankszámláról történő biztonságos utalás. Veszélytelen, de bonyolult. Ezen a linken egy nagyon jó útmutatót lehet találni a paypal regisztrációhoz:

http://magyar-paypal-regisztracio.blogspot.com/2007/12/paypal-regisztracio.html
 

Ha nem akarunk csalódni, két dologra kell figyelni: fontos az eladó megbízhatósága, ezért ne simán csak a wedding dress-re keressünk rá, hanem kérjük, hogy csak a top-rated sellers (kiemelten megbízható) eladó ajánlatait mutassa az oldal. Így elég kicsi az esély arra, hogy átvernek, vagy hogy a postán elveszett ruhát ne pótolnák a kérésünkre. A másik pedig: hogy az eladó szállít-e Magyarországra. Hiába nézünk ki egy nagyon szép modellt, ha kiderül, hogy shipping just to USA, vagyis csak az USA-ba szállít (vagy máshová, de ez a leggyakoribb). Szomorogni való dolog, kétségtelen. A többi modellt jobb nem is látni :)). A fennmaradóakból válogassunk szabadon. A képek mindig igényes, profi, műtermi fotók, általában több is, több szögből, közelről-távolról. A ruhák ára általában 100-200 USD környékén mozog, plusz a szállítás költsége, de az is előfordul, hogy free shipping van az árura. Szóval maximum 40.000-ből nagyszerű ruhát választhatunk, de kétségtelen, hogy ugyanez előfordulhat akár 10.000 forintból is! További dolog, amire figyelni kell: a komoly eladók mindig megadnak egy komplex mérettáblázatot a ruha képe alatt, sőt néha még ábrát is arról, hogy melyik méretet pontosan hogyan kell levenni. Figyelem: az inch és a cm nem egyenlő, figyelni kell, hogyan vannak megadva az adatok. Bizonytalanság esetén talán érdemes egy picikét nagyobb méretet rendelni, és később egy varrónőnél megigazíttatni. Ja: az abroncs itt sem az ár része, arról külön kell gondoskodni, ha olyan modellt választunk. De van minden, mi szem-szájnak ingere, íme néhány példa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Persze van olyan is, amit menyecskeruhaként hasznosíthatunk, még ha nem is a klasszikus típus. Sőt, általában az egyes ruhákhoz tartozik színpaletta, így a színes ruhákból is lehet válogatni esküvői ruhának, és a fehérekből is menyecskeruhának, csak figyelni kell, hogy a megfelelő színt válasszuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És végül a személyes kedvenceim:

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr141682094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Linoly 2010.01.18. 21:13:43

Kíváncsiságból körülnéztem a tesz-vesz.hu -n, vagyis a másik nagy hazai internetes-licitálós-vevős-eladós oldalon. Habár a választék nem olyan nagy, úgy gondolom, ide is érdemes ellátogatni. Zömmel egyszer használt ruhák várják boldog gazdijukat 10.000 és 230.000 Ft között.. Jó nézelődést mindenkinek:)

Rajtad pedig alig várom, hogy lássam valamelyik ruhakölteményt:)


süti beállítások módosítása