Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Kraupatze (Krau'patze', Krautspätzle vagy Krautspatzen) - Magyarul: káposztás gőzgombóc

2010.02.27. 08:47 - Brannagh

Címkék: konyha recept lakoma

Ez az egytálétel sváb nagymamám révén terjedt el a családban, aki egy sváb faluból, Újpetréről (akkoriban még Rácpetre) hozta magával. A családban mindig is Kraupatze-nak ejtettük, hosszas internetes kutatás után derült ki, hogy a Krautspätzle szóból nyelődött el pár betű. A svábok egyébként (másképp magyarországi svábok vagy dunamenti svábok, Donauschwaben) a Magyarország területén élő német nyelvű népcsoport elnevezése. Sokan a német Schwaben tartományból érkeztek, innen ragadt rájuk az elnevezés, de ennek ellenére vannak sokan, akik Bayern-ből vagy Württembergből vagy máshonnan jöttek. Nagyrészt asszimilálódtak a helyi lakosságba, de megmaradt néhány kizárólag sváb lakosságú falu (pl. mint Rácpetre is), ahol könnyebben megőrizték a nyelvet és a kultúrát. 
 
Amikor utánatúrtam a neten a receptnek, kiderült néhány turpisság, mint a névvel kapcsolatban is. De azt is észrevettem, hogy ugyanezen a néven készítenek még ételt Németországban és Ausztriában is. A családi recept sokban eltér ezektől a mostani német receptektől, ahol a káposztához pirított hagymát is tesznek, a tésztát pedig vízben főzik meg, vagy kanállal kiszaggatva a káposztához keverik. Ha magyar nyelvű receptek közt keresgélünk, akkor leginkább káposztás gőzgombóc néven lehet megtalálni, ami nagyjából azonos a már említett németországi változattal. A hazai változatot régen vaslábosban készítették el. Sajna ilyenünk nincs, úgyhogy kipróbálni nem tudtam, de valószínűnek tartom, hogy egyrészt lassabban fő benne az étel, másrészt biztos más íze is lesz benne. Ez lenne itt a német változat, láthatóan külön ücsörög a tányéron minden összetevő:

 
 

 

 

 

 

 

 

A recept:

 
A tésztához:

1,5 dl tej

  • 5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 60 dkg liszt
  • 2 kávéskanál só
  • 0,5 dl étolaj
  • egy tojás

Ezek felhasználásával kelt tésztát készítünk. Vagyis először felfuttatjuk az élesztőt a tejben kevés cukorral, majd minden összetevőt összeöntünk, és nekiesünk a habverő tésztadagasztó karjaival. Ha csomómentesre összeállt, akkor kész. Ezt meleg helyen, esetleg kelesztőtálban 30 percig kelni hagyjuk. Személy szerint nem szeretem a kelesztőtálat, bár megindokolni nem tudnám, egyszerűen nem szimpatikus. Ehelyett télen a radiátorra, nyáron egyszerűen csak letakarva a napra teszem. 

Az összeállításhoz:

  • 60 dkg savanyú káposzta
  • kb. fél kg oldalas
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • kevés olaj
  • fél pohár víz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy nagyobb (pl. 5 literes) lábos aljára néhány evőkanál étolajat öntünk. Ezen elegyengetjük a savanyú káposzta felét (30 dkg), amit előzőleg átmostunk, és kinyomkodtuk belőle a vizet. A következő réteg a kelt tészta fele lesz, mégpedig úgy, hogy a tésztát gyúrólapon kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd közepes fánkszaggatóval karikákat szaggatunk belőle. Ezeket a karikákat helyezzük a lábosban a káposzta tetejére. Ezután kerül rá a hús. Az oldalast úgy vágjuk fel, hogy minden szeletbe csak egy csont kerüljön (egy kicsit meg is sózzuk), a füstölt kolbászt pedig 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Ezek után következik a többi tészta, szintén karikákra kiszaggatva, majd a tetejére a maradék savanyú káposzta. Ha kész, a végén öntsünk a tetejére fél pohár vizet.
A legjobb, ha vastag fenekű lábost tudunk használni. Összeállítás után a kraupatzet feltesszük főni a tűzhely legkisebb lángjára úgy, hogy elosztót is teszünk alá. Fedő mindenképp kell a tetejére, hogy a tészta a ráöntött vízből keletkező gőzben megfőhessen. Fedő nélkül a gőz hamar elpárologna. Körülbelül 70-80 perc alatt készül el, de érdemes tűpróbát is végezni. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerintem az alja a legfinomabb, ahol a káposzta megbarnult, a tészta pedig finoman szaftos a hústól és füstölt kolbásztól.
A mennyiségek elsőre soknak hangzanak, de ez is olyan étel, amiből nem lehet kis adagot készíteni, akárcsak a töltött káposztából. De nem is kell. Mi anyuval annyira szeretjük, hogy másnapra általában már nem is marad belőle.

 

 

Nem mellesleg: tavaly beküldtem a receptet a Dunántúli Naplóhoz, ők megfőzték, és meg is jelentették a karácsonyi kiadványukban, az olvasók legjobb receptjei közt. :)  Úgyhogy most dagad a kebel a büszkeségtől, mert a városunkból én voltam az egyetlen, akinek a receptjét beválogatták. Sajna hely híján ezt az egész gyönyörűen hosszú cikket, amit itt összeírtam anno nem tudták megjelentetni a könyvben. Persze megértem, mert sokan voltak még benne, és persze, mindenki kb. ugyanannyi helyet illik biztosítani. Ja, és a könyvben szemmel láthatólag sokkal jobban megdekoratívozták az étket, mint mi itthon. Én biztos nem tudnám úgy megcsinálni, hogy ilyen szépen álljon kiemelés után. Igaz, fűszerkalapkát sem szoktunk a fejére tenni :)  Jó konyházást mindenkinek! 

 





 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr931794109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magdanéni 2010.03.13. 21:17:06

Majdnem így készült a mi családunkban is. Anyai ágon svábok , Baja mellett egy kis falu.Avval a különbséggel, hogy amikor jól rotyogott az étel, akkor félretolták a káposztát és oda szaggatta evőkanállal - nagy galuskák -a kelttésztát. Rá a fedő és a gőzben főtt meg.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.03.14. 08:18:19

@magdanéni: jól hangzik :) Örülök, hogy ismerős az étel, mert sajna eddig mindenki csak nézett nagyokat, nemigen ismerte senki sem. Tót kedvesemet kezdem átnevelni a sváb ételekre :)


süti beállítások módosítása