Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Trükkös rózsa teatasakból

2010.03.18. 13:41 - Brannagh

Címkék: origami ajándék teatasak kreatív hobbi újrafelhasznált

A youtube-on találtam ezt a hajtogatásmintát, amit aztán átültettem teatasakos változatra. Aki szeret miniatürizálni dolgokat, annak biztos tetszeni fog  :)  Egyébként egy kicsit nehéz megcsinálni, de nem a hajtogatás miatt, hanem mert nagyon oda kell figyelni, hogy az elemek összecsúsztatásakor melyik rész hová kerül. Ragasztó használata erősen ajánlott, mivel a teatasakok a vékonyságuk miatt nem olyan szilárdak, mint az általában origamihoz használt nagyobb méretű papírok, így könnyen szétcsúsznak az elemek. Egy-egy csepp ragival ez kiküszöbölhető. 

 A minta érdekessége, hogy végeredményként egy kockát kapunk, amit aztán ki lehet nyitni rózsaformára, majd kedvünk szerint bármikor össze is lehet csukni. 

Hat darab teatasak négyzetre lesz szükség az elemek meghajtogatásához: három piros a szirmokhoz, három zöld pedig a levelek elkészítéséhez. Én leginkább Pickwicket szeretek használni, mert szép, élénk színei vannak. Ennél a darabnál a Winter Tea típusúak gyönyörűen úgy alakulnak, hogy a felirat egyáltalán nem látszik a szirmokon, csak a kanyargós bordó minták. Az alábbi kép leírása szerint lehet dolgozni, de az eredeti youtube-os videót is beteszem ide. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A három-három elem elkészülte után következik a kocka összeállítása. Az egyik zöld elem hegyesebbik csücskét becsúsztatjuk egy másik elem oldalán lévő háromszög alakú zsebbe. Ezt mind a három zöld darabbal elvégezzük, hogy egy három oldalú kúp alakuljon ki. Amire nagyon oda kell figyelni: az egyes elemek négyzet alakú oldalán látható átlós sáv (ahol a két hajtás összeér) ne érjen össze a kúp csúcsán, hanem körbefusson az oldalán. A piros darabokat is hasonló módon összecsúsztatjuk, de itt úgy, hogy az átlók a csúcsban összeérjenek. Ez a rózsa későbbi kialakítása miatt egy fontos momentum. Egyébként én itt szúrtam el háromszor egymás után, nem értve, hogy mi történt, aztán negyedszerre végre észrevettem a dolgot, pedig a videón kifejezetten mutatják is, hogy erre oda kell figyelni. Hát ugye tévedni emberi dolog, de azért előferdülhet velem is  :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha eddig kész, akkor a piros darab maradék kiálló csücskeit becsúsztatjuk a zöld darab zsebeibe. A kisebb méretű zöld csücskök maradjanak a kockán kívül. Ezeket már nem hajtjuk sehová: ezek lesznek ugyanis a rózsánk levelei. Az összeállított rózsa piros szirmait a videón látható módon óvatosan lazítsuk meg, és húzogassuk kifelé. A külső szirmokkal ez még nem probléma, bár vigyázni kell, hogy a papír el ne szakadjon, de a belső részeknél sajnos a teatasak papírja már eléggé érzékeny a ráncigálásra, a lehető legóvatosabban kell bánni vele. Még alul a zöld levélkéket is kihajtjuk, és kész is a rózsa. Összezárni úgy kell, hogy először a levelek csücskét behajtjuk a piros szirmok alá, majd vigyázva visszatologatjuk a szirmokat a helyükre. Így nem marad meg a kiálló zöld csücsök, ami az előbb még ott volt, és minden oldalon a hajtások leszorítják egymást. 

 

Sajnos teatasakból nem lehet a kedvünk szerint sokszor kinyitni és összezárni a virágot, de természetesen ugyanezt meg lehet csinálni sima színes papírból is, és akkor már másokat is meg lehet lepni a rózsa trükkösségével. Egy csokorra való apró rózsa viszont teapapírból is nagyszerűen mutat, főleg, ha pl pálcára vagy drótra erősítve csokrot kötünk belőle. Nagyszerű ajándék lehet például anyák napjára. 


 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr271849606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása