Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Háromdinnyés dinnyeföld

2010.07.16. 09:19 - Brannagh

Címkék: vers gyümölcs konyha kert lakoma

Háromdinnyés a mi nemességünk, ami talán még a hétszilvafást sem közelíti meg :) Ez utóbbi pedig már így is igen szegény: a  nagyon csekély birtoku, szegény s e mellett gyakran dölyfös nemes ember gúnyneve volt ez (különösen Erdélyben).

 

Kedvencemnek április végén jutott eszébe, hogy miért is ne palántálnánk dinnyét a kertbe? Mostanra pedig lassan beérik az ötlet. Megkerestük a nagyobbra nőddögélt palántákat, ami nem volt könnyű. Bevallom őszintén, és picinkét szégyenkezve, hogy bizony összetévesztettem őket a szomszédos uborkákkal. Azzal a kovászolni valóval. Levélről legalábbis. Mostanra viszont ujjbegynyitől csecsemőfejig terjedő méretekkel dicsekedhetnek a rajtuk fejlődő görögdinnyéink. A három tövön összeszámláltunk összesesen legalább 10-12-t, de szerintem lesz még rajta. 

 

Szinte megható egyébként, ahogy a Pallasban írtak róla, vagy 120 éve:

A görög D. (Cucumis Citrullus L. Citrullus vulgaris Schrad., anguria, arbuza) szintén ¤, de a levele nagyon szabdalt, gyümölcse legtöbbnyire gömbölyü, egész 10-15 kg. sulyu, kemény héju, sima sötétzöld v. halavánnyal habos, csillagfoltos. A belseje magyar nemzeti szinü; a héja legkivül zöld, azután fehér, a husa szép piros, ritkábban sárgás v. fehér (albinismus), nagyon kedves hűsítő izü. Magva fekete, vagy mint a gyászlevélboríték fehér és fekete szélü. Hazája Afrika és K.-India.

 

 Budai Zolka: Dinnyepiac

- Adjon Isten szép jó napot! 
Hogyan itt a dinnye? 
- Jó árban van ne aggódjon, 
Mondja mennyit vinne! 

- Elég lesz tán` egy darab is, 
Otthon csak én eszem, 
De mézédeset nézzen, egy 
Tíz kilós kell nekem! 

- Parancsoljon, máris itt van, 
Ez itt grammra annyi. 
- Ne mondja, hogy mérés nélkül 
Súlyt tud neki szabni! 


- Nézze, kérem, megmérem én, 
Győzödjön meg róla! 
Most nézze csak, mennyit mutat 
pontosan kilóra! 

- Nézem, nézem, ön is nézze, 
Mégis igazam volt! 
Látja azt a nagymutatót? 
Tíz és félen landolt! 

- Egyefene, belátom hát, 
Igaza volt, tényleg. 
Nem kell tudni azt magának, 
Mennyit csal a mérleg!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr702154971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása