Közeledik az adventi és karácsonyi időszak, ajándékötletelés, beszerzőkörutak, satöbbi. Legtöbbször úgy vásároljuk az ajándékokat, mert eláll, és nincs vele macera. Ráadásul sokan cikinek érzik, hogy ételt ajándékozzanak, nehogy azt higgye a megajándékozott, hogy ez valami segélyezés, vagy hasonló. Mégis lehet úgy ajándék ételt készíteni, hogy az dekoratív legyen, semmiképp sem sértő, és nem utolsó sorban: finom. Azt hiszem, egy tavalyi Nők Lapja számban volt egy hasonló témájú cikk, bár ott az átadott étel jelentését tárgyalták inkább. Az ilyen falatoknak megvan a maguk jelentése, általában különféle tradicionális eseményekhez kötődnek. Nálunk is szokás például házavatóra sót és kenyeret adni, vagy ismert az a szokás is, hogy esküvőn a fiatal pár egymást eteti, "egy tányérból esznek".
Az ilyen meghitt szokások közelebb viszik egymáshoz az embereket. Nagy öröm lehet például a különleges karácsonyi lekvárral megkenni a palacsintát, vagy szilveszterkor közösen elkortyolni a házi készítésű tojáslikőrt. Természetesen ilyen ételajándékoknál kizárólag saját, házi készítésű dolgokra gondolok. Persze a fémdobozos süti, vagy a márkás likőr is szokásos ajándék, de ha íze éppolyan jó, mégsem fűződnek hozzá olyan szép emlékek. A speciális igényekre természetesen oda kell figyelni: nem mindegy, mit készítünk valakinek, ha például cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, vegetáriánus vagy épp fogyózik. De ennek az ajándékötletnek amúgy is az a lényege, hogy ne csak egy bevásárlás erejéig gondoljunk a barátainkra, rokonainkra, hanem hogy örömmel szerezzünk örömet.
Az is előny, hogy a díszítés, csomagolás, tálalás is egyedi, személyre szabott lesz ilyenkor. Például külön díszíthető a lekváros üveg, decoupage-olható a bonbonos doboz vagy hímzett kendőbe csomagolható a friss kenyér vagy kalács. Néhány ötlet és kép ilyen és hasonló ajándékozható ételféleségekhez:
- különleges lekvár, csatni, pesto, fűszeres ecet, olaj, vaj
- házi készítésű szörp vagy paradicsomlé
- ízes likőrök
- ajándéktál a nyáron otthon aszalt gyümölcsökből
- bonbonok, csokoládétáblák, szaloncukor
- különleges fűszerkeverékek, házi termesztésű fűszerek és gyógynövények (pl citromfű, petrezselyem, kamilla)
- saját gyűjtésű vagy piacon vásárolt (és ellenőriztetett!) gombából készített szárított keverékek
- egyedileg fűszerezett és kikevert édesség alapok, például tejberizs
- tartós sütemények, száraz kekszek egyedi dobozban
- karácsonyfadísznek alkalmas dolgok, például habcsók karikák
- mézeskalácsház, díszek
- szalagokkal díszített kalácskoszorú, gyümölcskenyér
- saját készítésű teakeverék
- babkávé (na jó, ez nem saját termesztés, de gyönyörűen lehet csomagolni)
- ehető virágok, saját készítésű grillázs gyümölcsből, virágból
- gyümölcskocsonya
- házi készítésű száraztészta
- saját keverésű magos-gyümölcsös müzli
- mézes gyümölcskeverék
- kötött ruhácskába bújtatott gyömölcsök (körte, alma)
- ja, és a nagymamám szegedi barátnője egyik évben a postai csomagban küldött karácsonyi ajándék vázát egy szál kolbásszal támasztotta meg a dobozban (de tényleg) :)
Utolsó kommentek