Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Gyümölcsös párnácskák téli ízben

2010.11.25. 17:05 - Brannagh

Címkék: gyümölcs konyha tél recept sütemény lakoma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Téli délutánok kedvelt rágcsája lehet ez a gyors és finom süti. Az alaptészta fűszerezése és a feltét az évszakok és idénygyümölcsök szerint változhat. Ebben a téli variációban a jellegzetes "karácsonyi fűszerek" főszerepelnek: szegfűszeg és fahéj, a tetejére pedig a tegnap meghámozott narancsok, mandarinok kandírozott héja került. Kevertem hozzá még aszalt cseresznyét (nyáron készítette a nagyim, és mivel csak én eszem, ezért még rengeteg van belőle) és természetesen diót, amit minden hasonló kekszfélébe bele lehet nyomkodni. Tömérdek lehetséges variáció van még azonban, hogy csak a népszerűbbeket említsem: vanília, rum, kakaó mint tésztafűszer, feltétnek pedig pl mazsola és almaszeletek. 
 

  • 1 kg liszt
  • 1 élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tk só
  • csipet cukor az élesztőhöz
  • 4 ek cukor (vagy megfelelő arányban édesítő, én most cukor helyett a nyáron eltett pitypangmézet használtam, 4 ek-al, bár ez kevesebb cukrot jelent)
  • 3,5 dl tej
  • fűszerek: őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
  • darálatlan dió
  • kandírozott gyümölcsök vagy házilag kandírozott narancs- vagy citromhéj

 

Az élesztőt a szokásos módon (kevés meleg tej, csipet cukor) felfuttatjuk, majd a liszttel, cukorral, tojással, tejjel és fűszerekkel kelt tésztát készítünk. A tejet is mindig kézmelegen vagy annál hajszálnyit melegebben tegyük a tésztába, mert a finom meleg környezet elősegíti az élesztő munkáját. Ha nincs hideg a szobában, akkor fél óra/óra alatt megkel. Ezután féltenyérnyi lapos korongokat tapicskolunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megpakoljuk a tetejét minden földi jóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt halványbarnára sütjük. Nekem az jött be legjobban, hogy a tepsit alulról a 2. szintre helyezve az elektromos tűzhelyben felülről sütöttem.

Fogyasztáshoz ajánlott ital: gyerekeknek tej, vagy egy kellemes tea, felnőtteknek forralt bor :)


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr312472948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



süti beállítások módosítása