Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Adventi koszorúk

2010.11.26. 19:27 - Brannagh

Címkék: advent ének kreatív hobbi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Igazából ezekbe a koszorúkba most nem öltem túl nagy munkát. A piros szalagos a tavalyról megmaradt adventi koszorú, amit néhány rágombostűzött új potpourri dísszel felfrissítettünk. A másik koszorú a saját szobámba fog kerülni, ez egy kisebb példány. Csak a gyertyákat kellett megvásárolnom, otthon volt szalma alap és a már említett potpourri is. Szalagból jobban örültem volna egy élénkebb pirosnak, bordónak vagy akár narancssárgának, ezzel a rózsaszínnel kissé barokkos lett, de sajna most csak ez volt kéznél. Még fontolóra veszem, hogy talán szerzek hozzá inkább egy széles piros szalagot, amit úgy tekerek rá, hogy mindenhol fedje a szalmát.  

A katolikus liturgiának megfelelő gyertyaválasztás lett volna a 3 lila + 1 rózsaszín (és az eltérő színű gyertya a harmadik vasárnapé, nem a negyediké, mint sokan gondolják), mai napság viszont az adventi koszorú nem annyira vallásos jelkép az otthonokban, mint amennyire dekoráció. A legtöbben mégis tudják, hogy a keresztény kultúrkörben mit jelképeznek a gyertyák, mit jelent az adventi várakozás, ezért szerintem megengedhető, hogy szabadon válasszuk meg a gyertyák színét, akár 3+1, akár négy egyforma, vagy mind a négy különböző. A lényegük nem a színükben van...

És még egy nagyon szép érdekesség az adventtel kapcsolatban a Magyar Katolikus Lexikonból:

Ó-antifónák: az ádventi idő utolsó hetén (dec. 17-23.) a vesperásban énekelt Magnificat-antifónák, melyek a Megváltó utáni vágyakozást fejezik ki. - Az ~ a →gregorián ének legszebb darabjai közé tartoznak. A latinban: O Sapientia (Ó Bölcsesség), O Adonai (Ó Adonáj), O Radix Iesse (Ó Jessze gyökere), O Clavis David (Ó Dávid kulcsa), O Oriens (Ó Napkelet), O Rex Gentium (Ó Nemzetek Királya), O Emmanuel. Nevük a kezdő „Ó” indulatszóból ered. A megszólítások az ÓSz-ből valók, de mindegyik az üdvözítő Jézusnak szól. **

 

 

 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr952475410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása