Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Guinness-torta Guinness nélkül

2011.04.23. 18:20 - Brannagh

Címkék: konyha ajándék recept sütemény lakoma

Névnapi rendelést kaptam egy sörtortára, de az öcsém a meglévő belga sörtorta receptje helyett újat hozott: Guinness-tortát óhajtott. Tegnap körbejártuk a környéket, de épp mostanság a város egyetlen kisebb-nagyobb üzletében sem lehet Guinnesst kapni (naná). Az meg azért mégis nonszensz, hogy egyetlen üveg sörért felautózzunk Pécsre. Öcsécskémben először felmerült, hogy majd ő rendel a neten, de aztán a rapidabb megoldás felé koncentráltunk inkább: mivel lehetne helyettesíteni? Végül két lehetőségre szűkítettük a kört: Soproni Démon, ami hasonlóan sötét, illetve a Kilkenny, ami hasonlóan ír. A kóstolásos teszt után a férfiember végül a Sopronit szavazta meg. De azért a Kilkenny is elfogyott  :)

Hozzávalók: 

  • 2,5 dl sötét sör
  • 25 dkg vaj
  • 7 dkg kakaó
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojás
  • vaníliaaroma
  • 40 dkg cukor 
  • kk. szódabikarbóna
  • 30 dkg liszt

A karamellesebb íz végett a sört nem egyben melegítettem fel, hanem kb negyed dl sörben kicsit karamellizáltam kb. 5 dkg cukrot. Hozzáöntve a maradék sört, felmelegítettem, majd felolvasztottam benne a vajat, még mindig forralva egyenletesen elkeverjük benne a kakaót. Külön kikeverjük a tejfölt a tojással és vaníliával, majd hozzákeverjük a tűzről már levett kakaós masszához. Külön tálban a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a cukorral, majd csomómentesre keverjük a lábosban lévő tésztával. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. egy óra alatt megsül. Tömör tésztája lesz.

Krém

  • 30 dkg krémsajt (a recept Philadelphiával írta, de csak mascarponet találtam hozzá)
  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs habfixáló

A krémsajtot egyenletesre keverjük a porcukorral. Hozzáöntjük a tejszínt, ráborítjuk a habfixálót, és megfelelően kemény állagúra keverjük. Ha kész, már mehet is a kihűlt tészta tetejére. Nem kell félbevágni, kenegetni, mint a torták nagy részét, ebből a szempontból gyors. Az ízteszt még hátravan, de már nem késik soká az sem  :)

  

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr292850183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghita77 2011.04.23. 21:15:20

Alapvetően édeskés ízű a torta, igaz?
Érdekes ízkombináció lehet a sör, a sajt, a vanília és a cukor :)
Eszeveszett, hogy gyakorlatilag nincs olyan anyag, amiből ne lehetne tortát sütni.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.04.24. 12:51:08

@Ghita77: szinte csak az alakja a kérdés :) a sört alig lehet kiérezni a tortából, a kakaó nagyon elnyomja. A sajt pedig ugye mascarpone, ami a tiramisunak is egy fontos alkotóeleme. Jó lett összességében, szerintem nagyon, Jenő is dícséri. Eléggé tömény, nehéz a tészta, de nem piskótás, hanem egész krémes állagú. A család konzervatívabb tagjai ha nem is fanyalogtak, azért nem dícsérték. A nagyim pl nagyon hozzá van szokva, hogy a sütemény az piskóta, és pont.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.04.29. 20:27:12

Mint azóta kiderült, ízre a kakaó erősen elnyomja a sört, bár a második napon már jobban ki lehet érezni annak is az ízét. Attól féltem, hogy a tészta túl sűrű és kemény lesz, de egyáltalán nem ilyenre sült, állagra leginkább nagyon sűrű krémre hasonlított. Kívülről volt egy ropogós héja, valószínűleg a légkeveréses sütésnek köszönhetően. Összességében nagyon finom volt, és szerintem csak azért nem fogyott el első nap, mert már egyetlen szelet is nagyon eltelítette az embert.


süti beállítások módosítása