Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Műfenyő vs. igazi

2011.11.28. 15:52 - Brannagh

Címkék: vers karácsony tél advent erdő környezetbarát hellókarácsony

Minden egyes karácsony közeledtével újabb és újabb rágásnyomokat hagyunk ezen az ócska csonton: mű vagy igazi? Nem akarom hatmilliomodszorra (milliószor megmondtam, hogy ne túlozz!) is generálni a vitát, egyszerűen leírom a tipikus érveket-ellenérveket és a saját véleményemet.

1. Az igazi tradicionális.

 Vitathatatlan, hogy a műfenyőt mindennek lehet nevezni, csak hagyományosnak nem

2. Az igazi fenyőre leginkább az igazi fenyő hasonlít.

Nagyító alatt kétségtelen. Szabad szemmel és néhány méterről szemlélve viszont ennek csak a pénztárcánk a megmondhatója. Ha valaki hajlandó a drága, minőségi műfenyőt megvenni, akkor nagyon szép, eléggé élethű fája lesz akár 10-20 évre is, ami néhány év alatt visszahozza az árát. Közbeszúrva egy sejtést, mint szubjektív véleményt: azt hiszem, azért mondható meg a műkről gyakran már első ránézésre, hogy hát ugye műk, mert túlontúl szimmetrikusak. Ez pedig az emberi szem számára bizarr, volt már hasonló kísérlet emberi arcok tükrözésével is, tényleg szörnyen néztek ki így, abszolút szimmetrikusan.

3. Az igazi fenyőnek igazi fenyőillata van, és ez az, ami tényleg karácsonyossá varázsolja a szobát.

Az illat esetleg pótolható/helyettesíthető. Na, nem Wunderbaummal, hanem mondjuk párologtatóba csepegtetett illóolajjal, narancsba szurkált fahéjjal, méhviasz gyertyával, friss  mézeskaláccsal. Horribile dictu: pár lemetszett fenyőgallyal.

4. A valódi fenyőnek hullik a tüskéje. Vagy nem. Típusfüggő, én például vettem egy gyökeres bébifenyőt (coloradoi jegenyefenyő), akinek állítólag nem hullani fognak a tüskéi, hanem rászáradnak a gallyakra. A bébi viszont még egyelőre teljes egészségnek örvend, úgyhogy a híresztelés valódiságáról még nem tudok első kézből beszámolni. Ettől függetlenül tény, hogy a vágott fenyő típustól, mérettől, körülményektől függően egy-két-három héten belül rohamos pusztulásnak indul, ami minden, csak nem szép.

Ezzel szemben a műfenyőnek nem hullik a tüskéje. Vagy de. Ez főleg anyag, minőség, végső soron tehát jó eséllyel az ár függvénye. Az viszont kétségtelen, hogy nem kell naponta kétszer felsöpörni utána, mint vágott társai esetében. Jó eséllyel még öt év múlva is lesz mit hullatnia.

5. De nemcsak vágott fenyő van ám, lehet az ládás is, kiültethető vagy visszaváltható. Tény, hogy a vágott fenyő és a mű közötti legjobb alternatíva. Magam is vásároltam tavaly egy csecsemő kisfenyőt, akit legalább a jövendő 30-40 évre karácsonyfánknak szánok. Amíg azonban szobatűrő korúra növekszik, műfenyőt használok. Ha otthon gondozza valaki a dézsás fenyőt, az teljesen rendben van. A visszaválthatónál már fenntartásaim vannak, vajon tényleg fenyőbaráti környezetben fogja-e tölteni az év további 48-50 hetét. (Az én kis coloradoim cseréppel együtt is alig 50 centi magas, még igencsak csemete. Előző télen a konyhaablak külső párkányán ücsörgött, hogy azért lássuk is, néhány egész könnyű műanyag gömbbel és zúzmarával díszítetten. Utóbbi valódi volt.)

Hátránya a vágott és mű fákhoz képest is, hogy csak nagyon rövid ideig, 5-10 napig lehet a lakásban ahhoz, hogy a szekálást épségben átvészelje. A fák élő növények, szükségük van a téli időszak nyújtotta pihenésre kinn a hidegben. Ha ennél hosszabb ideig tartjuk őket a meleg lakásban, idő előtt felébrednek téli álmukból. A szobafenyő is jóféle kompromisszumos megoldás lenne, ha kicsit dúsabb lenne a bundája.

6. A valódi fa keltette hangulathoz hozzátartozik a fa hazacipelése, alul legallyazása, megfaragása, talpba való beleszenvedése is. (Mondjuk nekem itt mindig eszembe jut Kiss Ádám egyik fellépéséből egy idézet, miszerint „Karácsonyfa, karácsonyfa” csak így leírva nem tudom megfelelően hangsúlyozni.) Ízlés kérdése, hogy valaki szeret-e ezzel foglalkozni.

Aki nem maga faragja a fát a talpba, csak lemegy a pincébe a műért, aztán kinyitja, mint egy esernyőt, az egy lusta, kényelemközpontú ünneprontó dög. És ha? És ha anyu-apu nem akar munka/túlóra után még a sötét udvaron farigcsálni? És akkor a nyugdíjas nénit-bácsit, egyedülálló anyukát, mozgáskorlátozott karácsonyozni vágyót szinte fel sem emlegetem. És mi van, ha az egész háztartásban nincs egy rohadt fejsze? (Megjegyzem, lehet, hogy okkal…)

7. Aki nemcsak dekorációként tekint a fára, az a következő súlyos érveket hozza fel: pro: a műfenyő környezetbarát, mert nem kell miatta évente sok millió fenyőt kivágni, amit aztán szimplán csak a kukába hajítunk. Nagy részét talán még fűtőanyagként sem hasznosítják újra a begyűjtés után, hanem csak kommunális hulladéknak számítanak. Ehhez képest a műfenyőt csak egyszer kell előállítani és akár évtizedekig is szolgálni fog minket, ezáltal ráadásul a szívünkhöz nőhet, a srácoknak szívmelengető gyermekkori emlékként fog élni.

Kontra: a műfenyő műanyag, ergo csak a jó ég tudja, hány száz év alatt fog lebomlani (mondjuk ezt talán össze lehet vetni a tartósság előnyével is, másrészt ma már a szelektívbe is lehet dobni). Ráadásul kínai, koreai, thaiföldi gyártmány (hacsak a thaiföldi műanyaggyárakat el nem öntötte az árvíz), így külföldi cégeket gazdagítunk a hazai piac élénkítése helyett. Ezzel szemben a valódi fenyő biztosan hazai állományból származik, hazai kereskedők, termelők munkája van benne. Na de ezt csak akkor hidd, ha számlát is kapsz (kérj!) vásárláskor, ellenkező esetben biztos lehetsz benne, hogy a fa erdők sunyi kifosztásából származik, nem pedig ellenőrzött erdőgazdálkodási tevékenység eredményeként kerül a szobába (de legalábbis adócsalás, az fix).

 Végső soron, ami a vélemény lenne

Alapjában véve nem kell szidalmazni a más véleményen lévőket. Különösen, ha nemcsak véleményük van, hanem meg is tudják azt indokolni egy-két épeszű érvvel. Kis segítség: a vágott fa mellett nem elfogadható érv az, hogy mert annak lennie kell, míg a műfenyő mellett sem meggyőző az az indok, hogy az trendi.

Én műfenyőpárti vagyok. Mert bizarr az, hogy az emberiség karácsonyozó része életáldozatot mutat be. Nem azt bánom, ha egy ellenőrzött gazdaságban erre a célra a kivágnak egy fát, mert kivágnak például fűtés és építkezés céljára is. Hanem azt nem szeretném végignézni, ahogyan a vásárláskor még viruló életű fa a szemem láttára vívja a haláltusáját hetekig. Végül a végsőkig kihasznált fák a sárba dobva végzik. Nem a fák kivágását sajnálom alapjában véve, hanem azt a méltánytalan sorsot, amit az emberek szánnak nekik. Elég csak végignézni a városon januárban....

"Holt karácsonyfák

hevernek hideg sárban.

Jézuska elment."

(kabirbedi)

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr93418909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.30. 14:41:32

Nekünk a földlabdás fenyő nem jött be. A melegbe behozott fenyő meghülyül és nem veszi jó néven az ünnepek utáni deportálást. Marad a műfenyő. Nem igazán lehet látni, hogy mű. Talán csak annyiban, hogy túl szabályos. Viszont nem lesz minden évekig tele fenyőtűvel. Ha illat kell, akkor vegyünk pár fenyőgallyat a virágárudában...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.12.01. 09:07:40

@TrueY: igen, sajnos mindenképp van bizonyos halálozási százalék, de ezt több módon is csökkenteni lehet. Számít a földlabdás fenyő mérete: minél nagyobb, annál jobban/tovább tűri a vegzálást komolyabb sérülések nélkül. Érdemes ilyenkor kicsit csökkenteni a benti hőmérsékletet is, mondjuk 22 fok helyett csak 19-re fűteni, így picit tovább bírják. Persze, ha például kisgyerek van, akkor ez annyira nem opció, de attól is függ, mit szokott meg a család. Harmadszor pedig még így is csak rövid ideig lehet bent tartani, egy hétnél tovább szerintem nem ajánlott. Érdekesség: unokatesómék évről-évre kiásták és visszaásták az egyik fenyőt a kertjükben karácsonyfás célokból. Elég nagyot, kb. 2-2,5 méterest, földlabdával együtt simán elérte a plafont. Meglepő módon elég jól bírta a fácska. De ez nagyrészt a szerencse kérdése is.
Ha már elég nagyra nő a kisfenyő, nekünk is dézsás lesz a karácsonyfánk, de addig szerintem is tökéletes megoldás a műfenyő.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.01. 09:27:29

@Brannagh: Hali! Nálunk két kisgyerek is van, de megpróbálom a kertben kiásni a 20 méteres ezüstfenyőt! Mondjuk ehhez némi belső építészeti bravúr is kell, mert le kell ásni vagy 17 métert, de megoldom! Egy évben csak egyszer van karácsony, nem? ;)

Elleszünk mi a műfenyővel. Nem szeretném vízkeresztre leszedni a fát... :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.12.01. 17:26:47

@TrueY: az még mind semmi, de kifűteni egy akkora szobát, amibe be tudod állítani a 20 méteres fenyőt :D az a valami!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.02. 10:07:04

@Brannagh: Hali! Nem kell kifűteni! Csak 3 m-ert! A többi -17 méter a padló szint alatt van és hőszivattyúként is használható! :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.12.03. 21:47:36

@TrueY: Mondjuk erről jut eszembe, az is megoldás lehet, ha a méretes fa közel van a ház falához, hogy a csúcsát egyszerűen behajtogatod az emeleti ablakon :D így még kiásni sem kell, és garantáltan egészséges is marad. A talpba sem kell befaragni. Talán csak a szoba lesz kissé huzatos :D

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.05. 11:16:47

@Brannagh: "..., ha a méretes fa közel van a ház falához, hogy a csúcsát egyszerűen behajtogatod az emeleti ablakon"
Akkor már egyszerűbb, ha nehány faágat veszek. Marad a műfenyő... :)

Ghita77 2011.12.14. 16:35:37

otthonkommando.blog.hu/2011/12/13/alternativak_karacsonyfara
Ezt az oldalt ma találtam a facebook-on, pont ide vág :)
Lehet, az újságpapírost meg is csinálom már csak poénból is :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.12.15. 00:24:42

@Ghita77: hú de jó némelyik! Nekem is az újságpapíros tetszik legjobban :D ha megcsinálod, fotózd le, mehetne a blogodra, mindenképp látni szeretném!
Ui.: én láttam már ennek pasiváltozatát is, sörösdobozokból :D


süti beállítások módosítása