Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Ötletek a kertbe 1. kötet - A helytakarékosság

2012.03.19. 12:23 - Brannagh

Címkék: kert

A bejegyzésbe a netről összegyűjtögetett képeket tettem, rájuk kattintva el lehet jutni az eredeti webhelyekre.

1. A helytakarékosság egyik formája, ha a vízszintesben picinke kertünket függőlegesen még megtoldjuk pár négyzetméterrel. A nálunk előforduló leggyakoribb függőleges elhelyezési módok, hogy futóbabot vagy paradicsomot futtatunk a kerítésre, esetleg cserépbe ültetett eperpalántákat akasztunk a teraszra, de salátát azért nem sokan nevelnek a falon. Íme néhány ötlet a kivitelezésre:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Mindenből kisebbet. Ha kis helyen sok mindent akarunk elhelyezni, akkor kézenfekvő lehet, hogy csökkenteni kell a méreteket. Nagyon jó példa erre ez a kerti tó-utánzat, de ha az ehető dolgokról van szó, akkor én a törpe gyümölcsfákra szavazok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A sűrű ültetés is megoldás lehet, de persze itt alaposan meg kell nézni, hogy az egyes növényeknek mekkora a helyigényük. Mert ugye egy dolog, hogy mi mit látunk a föld felett, de azzal is számolni kell, hogy a gyökérzetük elférjen egymás mellett vagy alatt-felett, attól függően, hogyan terjeszkednek. Példának okáért a veteményesben a krumplinak, aminek a földben kell a hely, de a sortávok viszonylag nagyok, ültethetünk olyan köztes növényt, aminek kicsi a gyökérzete és nem nyúlik mélyre, mondjuk hagymát.

 

 

 

 4. A többfunkciósság. Nagyon szuper, hogy például a borsó vagy a gyümölcsfák nemcsak az ehető termésekkel, hanem a szép virágokkal is nekünk szolgálnak, de van még néhány többfunkciós lehetőség. Nem épp új ötlet, hogy a hintát a diófa egy vízszintes ágára szereljük fel, vagy hogy a sokágú, de elhalt fából köcsögfát alakítsunk. Ugyanígy, ha a fa kivágásakor derékmagasságban vágjuk el a törzset, asztallapot tehetünk rá például. De az élő fa is sokféleképp alakítható.

5. Ezzel nyilván nem mindenki értene egyet velem, de szerintem a kertbe csak olyasmi való, ami ehető, vagy más hasonló haszna van. Nagyon, de nagyon szépnek vagy különlegesnek kell lennie annak a virágnak vagy bokornak, fának, amit hasznosság nélkül is befogadnék a kertembe. Hogy a legjellemzőbb példát említsem: nem szeretem a tujákat, Magyarországon pedig ez talán a leggyakoribb kertbe ültetett fa. Sövénynek esetleg még el tudom fogadni, ha megtámogatjuk azzal a ténnyel, hogy örökzöld, így télen sem lehet belátni tőle a kertbe, de ennyi, többet nem engedek. És még így is hozzá kell fűznöm, hogy rengeteg más növénnyel helyettesíthető lenne, például borókával, bambusznáddal, felfuttatott málnával. Úgy gondolom, rengeteg olyan haszonnövény van, ami amellett, hogy ehető, még dekoratív is. Hasznos lenne inkább ezeket alkalmazni, így az ember a pénztárcájának is spórolhat egy kicsit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr894325635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása