Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Utolsó kommentek

Ételt ajándékba

2010.11.13. 10:16 - Brannagh

Címkék: gyümölcs konyha karácsony ajándék advent csokoládé sütemény lakoma

Közeledik az adventi és karácsonyi időszak, ajándékötletelés, beszerzőkörutak, satöbbi. Legtöbbször úgy vásároljuk az ajándékokat, mert eláll, és nincs vele macera. Ráadásul sokan cikinek érzik, hogy ételt ajándékozzanak, nehogy azt higgye a megajándékozott, hogy ez valami segélyezés, vagy hasonló. Mégis lehet úgy ajándék ételt készíteni, hogy az dekoratív legyen, semmiképp sem sértő, és nem utolsó sorban: finom. Azt hiszem, egy tavalyi Nők Lapja számban volt egy hasonló témájú cikk, bár ott az átadott étel jelentését tárgyalták inkább. Az ilyen falatoknak megvan a maguk jelentése, általában különféle tradicionális eseményekhez kötődnek. Nálunk is szokás például házavatóra sót és kenyeret adni, vagy ismert az a szokás is, hogy esküvőn a fiatal pár egymást eteti, "egy tányérból esznek".

Az ilyen meghitt szokások közelebb viszik egymáshoz az embereket. Nagy öröm lehet például a különleges karácsonyi lekvárral megkenni a palacsintát, vagy szilveszterkor közösen elkortyolni a házi készítésű tojáslikőrt. Természetesen ilyen ételajándékoknál kizárólag saját, házi készítésű dolgokra gondolok. Persze a fémdobozos süti, vagy a márkás likőr is szokásos ajándék, de ha íze éppolyan jó, mégsem fűződnek hozzá olyan szép emlékek. A speciális igényekre természetesen oda kell figyelni: nem mindegy, mit készítünk valakinek, ha például cukorbeteg, tej- vagy lisztérzékeny, vegetáriánus vagy épp fogyózik. De ennek az ajándékötletnek amúgy is az a lényege, hogy ne csak egy bevásárlás erejéig gondoljunk a barátainkra, rokonainkra, hanem hogy örömmel szerezzünk örömet.

Az is előny, hogy a díszítés, csomagolás, tálalás is egyedi, személyre szabott lesz ilyenkor. Például külön díszíthető a lekváros üveg, decoupage-olható a bonbonos doboz vagy hímzett kendőbe csomagolható a friss kenyér vagy kalács. Néhány ötlet és kép ilyen és hasonló ajándékozható ételféleségekhez:

  • különleges lekvár, csatni, pesto, fűszeres ecet, olaj, vaj
  • házi készítésű szörp vagy paradicsomlé
  • ízes likőrök
  • ajándéktál a nyáron otthon aszalt gyümölcsökből
  • bonbonok, csokoládétáblák, szaloncukor
  • különleges fűszerkeverékek, házi termesztésű fűszerek és gyógynövények (pl citromfű, petrezselyem, kamilla)
  • saját gyűjtésű vagy piacon vásárolt (és ellenőriztetett!) gombából készített szárított keverékek
  • egyedileg fűszerezett és kikevert édesség alapok, például tejberizs
  • tartós sütemények, száraz kekszek egyedi dobozban
  • karácsonyfadísznek alkalmas dolgok, például habcsók karikák
  • mézeskalácsház, díszek
  • szalagokkal díszített kalácskoszorú, gyümölcskenyér
  • saját készítésű teakeverék
  • babkávé (na jó, ez nem saját termesztés, de gyönyörűen lehet csomagolni)
  • ehető virágok, saját készítésű grillázs gyümölcsből, virágból
  • gyümölcskocsonya
  • házi készítésű száraztészta
  • saját keverésű magos-gyümölcsös müzli
  • mézes gyümölcskeverék
  • kötött ruhácskába bújtatott gyömölcsök (körte, alma)
  • ja, és a nagymamám szegedi barátnője egyik évben a postai csomagban küldött karácsonyi ajándék vázát egy szál kolbásszal támasztotta meg a dobozban (de tényleg)   :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr772445857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghita77 2010.11.13. 12:23:50

Deee jó! Eddig is terveztem a kicsikkel sütisütést (na jó, muffinkészítést :)) tartani, de ez külön inspiráló ötlet.
Tavaly karácsonykor, 23.-án, beállított Évi barátnőm (idén már biztos nem jön :)), és hozott kb. 10-12 dobozban mindenféle kaját: rántott gombát, franciasalátát, sült krumplit valami szószos husikát, sütit, sajtroládot és rántott sajtot, és annyira örültem neki, mint semmi másnak.
Tavalyelőtt meg Ági barátnőmmel készítettünk mézeskalácsot ipari mennyiségben. Igaz, a fele odaégett, de legalább volt mit rágniuk az aznap érkező fiúknak, a lányokat meg feldobta, hogy olvadt csokiba mártogassák.
Müzliben, mézben, fűszerekben még nem gondolkodtam, de ezek a képek annyira szépek és guszták, hogy megfontolom. :)
Az én egyik (házias :)) unokanővérem konyhadísznek (nem ajándéknak) szokott volt csinálni formás üvegbe töltött olajat, amibe különféle fűszernövényeket tett. Valami eszméletlenül mutatós darabok.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.11.13. 15:30:17

@Ghita77: És néhány hónap vagy év múltán az ízük is finom fűszeres lesz :) Nem hinném hogy megromlana, szerintem felhasználható marad.