Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

szeptember 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Utolsó kommentek

Növényfelderítés 2013.06.09.

2013.06.09. 17:56 - Brannagh

DSC02598.jpg


DSC02597.jpg

DSC02595.jpg

DSC02594.jpg

Új pólóminta

2012.06.02. 00:29 - Brannagh

Címkék: póló ajándék kreatív hobbi

Tesóm haverja kérte ezt a pólót (plusz ezen kívül még egyet a barátnője számára is, de az hosszú kálvária, és csak akkor lesz belőle bejegyzés, ha végül tényleg létrejön a minta...). Fiú pólót készíteni szerencsére jóval könnyebb: a fazon viszonylag egyszerű, szinte csak az ujjhosszt kell nézni (hosszú, rövid, ujjatlan), meg persze a színt, és hogy lehetőleg teljesen mintamentes legyen. Ezt férfiban nem nehéz megtalálni. A sima fekete-fehér minta is tökéletes volt, úgyhogy a komplett kivitelezés mosással, mindennel együtt is csak pár nap. Szeretem, ha gördülékenyen mennek a dolgok...

Blogajánló: Erdőkóstoló

2012.04.24. 10:20 - Brannagh

Címkék: ajánló gyümölcs konyha erdő lakoma gyűjtögetés

erdokostolo.blogspot.com/

Frissen indult blog, márciusi az első bejegyzés, de a szerzője igen termékeny. Rengeteg cikket tesz fel az aktuálisan gyűjthető ehető erdei-mezei növényekről, és igen korrektül, hiszen botanikus. Részletesen leírja a gyűjtés szabályait, az adott növény tulajdonságait, gyógyhatásait, és rengeteg receptet is közöl. A sok medvehagymás témából úgy vélem, a szerző pécsi, vagy legalábbis Pécs környéki lakos lehet. Külön rovatot tart fenn az olvasói kérdéseknek, így ha bármi felmerül, van hol faggatózni, és válaszol is.

Külön köszönet, hogy pitypangmézről szóló témánál az én cikkemet is megemlítette :)

Jó olvasgatást, érdemes legalább heti rendszerességgel ellenőrizni a cikkeket, nehogy lemaradjunk az épp gyűjthető növényekről!

Yubinuki - hirtelen jött szerelem

2012.04.23. 13:05 - Brannagh

Címkék: varrás kreatív hobbi yubinuki

Az ötlet, meg egyáltalán az egész dolog magyar nyelvű forrása Nagy Meli blogja, amely itt található.

Meg nem tudnám hirtelen mondani, hogyan keveredtem az oldalra, de azonnal beleszerettem a yubinukiba, a japán gyűszűhímzés technikájába. Ez volt.... két nappal ezelőtt :) Azóta folyamatosan gyűszűcskéket hímzek, azt hiszem, egyre nagyobb sikerrel. Sajnos a magyar nyelvű források Nagy Meli oldalával meg is szűntek, angol sem sok van. Japánul gondolom jópár, de az eléggé kívül van a lehetőségeimen, ugye.

Nagy Meli oldalán van egy nagyszerű leírás a gyűszűk, gyűrűk, karkötők, stb. alapjának elkészítéséhez, szerintem ezt nagyon ajánlatos megfogadni. Én csak annyi változtatást tettem, hogy kihagytam az alapból a vattát, mert nem tetszett, ahogy domborodik a gyűszű. Túl bumfordinak tűnt. A karkötőnél viszont bele fogom tenni, mivel annak a mérete szerintem már jobban elbírja a vastagságot is. Ez még a jövő zenéje. Most pedig következzenek az eddig elkészült darabok, mégpedig sorrendben. Nagyon is látni lehet rajtuk a fejlődést szerintem.

 

Gyümölcsfák vadon - almafák, mogyoró, bodzás kocsi

2012.04.21. 18:28 - Brannagh

Címkék: tavasz erdő gyűjtögetés

Kertösszegzés március végén

2012.03.26. 17:21 - Brannagh

Szóval hajtanak az összes gyümölcsfáink, egyetlen ribizlibokrocska kivételével. Annak ugyanis az egyetlen hajtását tavaly derékban elrágta a kutya, most csak egy pálcika lóg ki a helyén a földből. Én még remélek, mert úgy tűnik, kapaszkodik a gyökere. Hátha kihajt.... Elvégre az a nagyon közismert fügefa is hozott gyümölcsöt :)

Másrészről bújik a kertben jóformán minden: a legutóbbi beszámoló óta előjöttek a borsócskák, kis hajtások a karfiolos sorban, egy-két szál hagyma, amit magról vetettem, de egyébként a dugványok mind szorgosan jönnek a felszínre. Ma kiegyeltem a salátafiókákat, és akiket kihúztam a földből, azokat benn sűrű szűrőn keresztül megfürdettem, aztán vajas-sajtos-paradicsomos szendvics tetejére fektettem :) éljen a vitamin, plusz semmi nem vész kárba.

A palánták is fejlődni látszanak, lassan meg kell vennem nekik a kis műanyag pohárkákat, amibe különtűzdelhetem őket. Majdnem az összes fűszernövény előjött, és egész jól állnak a paradicsomok és paprikák is, habár az látszik, hogy az fejlődik gyorsabban, amelyiknek a legtöbb napfény jut.

A fenyőszirup dícsérete

2012.03.26. 17:20 - Brannagh

Címkék: erdő gyűjtögetés

Az utóbbi egy hétben eléggé nagyon náthás voltam, de tényleg nagyon. Nem vagyok egy beteges típus, utoljára úgy 7-8 éve jártam dokinál betegség miatt, azóta csak némi nátha jön időnként, azzal meg minek. A dokinál csak rosszabb lehet, leromlott immunrendszerrel ott ülni a sok beteg között? Kész horror. Nem is szólva arról, hogy anyunak egyszer megmondta a doki: "gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap". Úgyhogy csak náthánál súlyosabbal tartom érdemesnek orvoshoz menni.

Na, ez a mostani is csak nátha volt, de abból rögtön a tábornok, aki nyilván megunta, hogy a közbacik nem jutnak velem semmire. Hőemelkedés, trombitaorr, némaságra kárhoztatott a torokgyulladás, és már-már konstans összeköltöztem az ágymelegítővel. Nem tudom, ki hogy van vele, én nem tudok nyitott szájjal aludni (épp ezért nem is horkolok, de ez már más téma). Ennélfogva dugult orral az éjszaka nagy kínlódás, agyam értelmesebbik fele (nyilván nem az éber) ugyanis nem hagy elaludni a saját érdekemben, a fulladásos halált elkerülendő. A nátha első 5 napjában szerintem összesen nem szunyókáltam meg a nyolc órát, azt is pokoli kínok közt. Aztán egyik reggel eszembe jutott, hogy van még egy üveg fenyőhajtásszirup a kamrában, tettem a reggeli teámba vagy 4-5 evőkanállal. Asszem, Paracelsus mondta, hogy a keserű íz a jó orvosság ismérve. Hát a fenyőszirupra ez példásan igaz. Nincs benne más, mint cukor, ezzel lettek leöntve a fenyőhajtások egy dunsztosban, a meleg, a pára és a fenyőben lévő lotty megfolyósította a cukrot, és kiázott bele minden jó hatóanyag, ami a hajtásokban volt.

Tudom, nem valami guszta dolog az orrfújásról beszélni, de mégis muszáj lesz... Szóval mint mondtam, benyeltem a bögre teát: fele tea, fele fenyőszirup. Fél óra múlva szinte egy gombócban jött ki a dugasz az orromból, de komolyan. Olvastam én tavaly, mikor megcsináltam a szirupokat, hogy milyen jó hatása van, de nem gondoltam volna, hogy ennyire... Persze a dugasz párszor visszajött, de csak rányeltem pár kanállal a szirupból úgy magában, és fél óra múlva már szelelt is az orrom :) varázslatos....

Már tervezem az idei adagot :) Sőt lándzsás útifűből is ugyanilyen módszerrel.

Kis kerti beszámoló

2012.03.20. 12:15 - Brannagh

Címkék: tavasz konyha kert

Szóval leendő anyóstól idén szabad kezet kaptam a házikertre, azzal a kikötéssel, hogy krumpli az legyen. Különben teljesen igaza van, tökéletesen pótolja a rizst, kenyeret, nem is szólva arról, hogy két évvel ezelőtt milyen elképesztő drága volt, érdemes tehát termelni. A nagyjábóli terméshozama 10 kg/m2, úgyhogy alaposan ki is használja a teret, és még köztese is ültethető. Na de nem is ezt akartam, hanem az eddig történteket összefoglalni.

Február utolsó hetében megcsináltuk a gyepet és a konyhakertet elválasztó kerítést. Egyrészt úgy tűnik, hogy így a kutyák már nem igyekeznek szökni a rozsdás részeken, másrészt a veteményt sem tapossák össze. Az utolsó napokban felástunk egy kis részt és vetettem magokat: fejes salátát, hónapos retket, petrezselymet, sárgarépát, vöröshagymát és karfiolt, utóbbit csak nagyon kísérletezésképpen. A fóliasátrat nem állítottuk fel, helyette balkonládába vetettem palántaiskolát és folpakkal becsomagoltam. Dinnyék és fűszernövények kerültek a ládákba.

Március elején újabb részt ástam fel és egy-két hét alatt folyamatosan eldugdostam a hagymákat. Kivéve a gyöngyhagymát, amihez vetőmagom van, és remélem, hogy ma délután már sort tudok keríteni rá. Nagyjából ezzel egy időben elvetettem rengeteg mákot is. Nagyjából 22 m2-t, de az az igazság, hogy az az 50 grammos csomag, amit vásároltam hozzá, nagyjából az egész kertre is elég lett volna. Attól tartok, sokat kell majd egyelni...

Egy héttel később bevásárolni voltunk, rengeteg, de tényleg rengeteg vetőmagot vettünk, és mellé három gyümölcsfát: egy cseresznyét, egy kajszit és egy kopasz barackot. Ja, meg négy tő fehér futórózsát, másnap el is raktuk őket. A következő két hétben pedig folyamatosan előkészítettük azt a 60-70 m2-t, amit a cukorborsónak szántam, és izzadva és térden csúszva el is vetettem mindet. Összesen másfél kiló vetőmagot. Remélem, ezek után jóóóó sok fog teremni :) A locsolócső viszont csak a kert feléig ér el, legnagyobb bánatomra, így középen meg kell töltenem egy nagy műanyag kádat, onnan meg már locsolókannában viszem tovább a vizet.

Az utóbbi egy hétben legnagyobb örömömre rengeteg minden elkezdett hajtani... Először pár picike fűszálat láttam a befüvesített területen, de már kezd terjedni többfelé a zöld. A gyümölcsfákon és a tavaly elültetett ribiszke bokrokon is kövér rügyek kezdenek megjelenni, úgy tűnik, minden megmarad. A rózsák sajna nem néznek ki ilyen jól, hiába iszapoltam be alaposan a gyökerüket. Pedig a tesco-ban maradt, sanyarú körülmények közt tartott sorstársaik többségén láttam már hajtást a napokban. Szorgosan bújnak ki a földből a salátacsírák és a hónapos retek is megjelent. A napsütötte részeken a mák is kihajtott már. A hagymák közül ma vettem észre, hogy a fokhagymák is hajtani kezdenek és itt-ott kilátszanak már a földből  :) Ujjé, szóval bőven van haladás.

Ma elültettem egy kis részre a kerítés előtt egy csomó frissen hajtatott törökszekfű tövet, amiket a szomszéd bácsitól kaptam. Alighanem nagyon bevágódtam nála :) És ma még tervezem elrakni a mángoldot is, talán épp a szekfűk előtti részre, és megfontolom, hogy vödrökbe elvessem a méteres babot, amit a csirkeólra fogok felfuttatni. Egyrészt ott van hely bőven, másrészt árnyékot fog tartani a csirkécskéknek. A pipik pedig cserébe jó sok szervestrágyát fognak gyártani nekünk :)

Haladunk, haladunk

Ötletek a kertbe 1. kötet - A helytakarékosság

2012.03.19. 12:23 - Brannagh

Címkék: kert

A bejegyzésbe a netről összegyűjtögetett képeket tettem, rájuk kattintva el lehet jutni az eredeti webhelyekre.

1. A helytakarékosság egyik formája, ha a vízszintesben picinke kertünket függőlegesen még megtoldjuk pár négyzetméterrel. A nálunk előforduló leggyakoribb függőleges elhelyezési módok, hogy futóbabot vagy paradicsomot futtatunk a kerítésre, esetleg cserépbe ültetett eperpalántákat akasztunk a teraszra, de salátát azért nem sokan nevelnek a falon. Íme néhány ötlet a kivitelezésre:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Mindenből kisebbet. Ha kis helyen sok mindent akarunk elhelyezni, akkor kézenfekvő lehet, hogy csökkenteni kell a méreteket. Nagyon jó példa erre ez a kerti tó-utánzat, de ha az ehető dolgokról van szó, akkor én a törpe gyümölcsfákra szavazok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A sűrű ültetés is megoldás lehet, de persze itt alaposan meg kell nézni, hogy az egyes növényeknek mekkora a helyigényük. Mert ugye egy dolog, hogy mi mit látunk a föld felett, de azzal is számolni kell, hogy a gyökérzetük elférjen egymás mellett vagy alatt-felett, attól függően, hogyan terjeszkednek. Példának okáért a veteményesben a krumplinak, aminek a földben kell a hely, de a sortávok viszonylag nagyok, ültethetünk olyan köztes növényt, aminek kicsi a gyökérzete és nem nyúlik mélyre, mondjuk hagymát.

 

 

 

 4. A többfunkciósság. Nagyon szuper, hogy például a borsó vagy a gyümölcsfák nemcsak az ehető termésekkel, hanem a szép virágokkal is nekünk szolgálnak, de van még néhány többfunkciós lehetőség. Nem épp új ötlet, hogy a hintát a diófa egy vízszintes ágára szereljük fel, vagy hogy a sokágú, de elhalt fából köcsögfát alakítsunk. Ugyanígy, ha a fa kivágásakor derékmagasságban vágjuk el a törzset, asztallapot tehetünk rá például. De az élő fa is sokféleképp alakítható.

5. Ezzel nyilván nem mindenki értene egyet velem, de szerintem a kertbe csak olyasmi való, ami ehető, vagy más hasonló haszna van. Nagyon, de nagyon szépnek vagy különlegesnek kell lennie annak a virágnak vagy bokornak, fának, amit hasznosság nélkül is befogadnék a kertembe. Hogy a legjellemzőbb példát említsem: nem szeretem a tujákat, Magyarországon pedig ez talán a leggyakoribb kertbe ültetett fa. Sövénynek esetleg még el tudom fogadni, ha megtámogatjuk azzal a ténnyel, hogy örökzöld, így télen sem lehet belátni tőle a kertbe, de ennyi, többet nem engedek. És még így is hozzá kell fűznöm, hogy rengeteg más növénnyel helyettesíthető lenne, például borókával, bambusznáddal, felfuttatott málnával. Úgy gondolom, rengeteg olyan haszonnövény van, ami amellett, hogy ehető, még dekoratív is. Hasznos lenne inkább ezeket alkalmazni, így az ember a pénztárcájának is spórolhat egy kicsit. 

Hejjj, McBundy farmja széééép

2012.03.17. 11:49 - Brannagh

Címkék: konyha kert környezetbarát

Idén a konyhakert kialakításában és ápolásában szabad kezet kaptam a leendő anyóstól, ami azért jó, mert én szeretek ezzel foglalkozni, ő pedig nem. Én vállalok egy kövér részt a házimunkából ezzel, amit ráadásul élvezek (ellenben a mosogatással, ami csak rémálmomban jöjjön elő), és sokkal hatékonyabb lesz a termelés is, mert több mindent rakok a kertbe és sűrűbben is.

Nagyjából 600 nm-ről van szó egyébként. Februárban részletesen megterveztem, milyen növényeket kell termelni, abból mennyit akarok végeredményben, és az átlagos terméshozamot tekintetbe véve hány nm-nyit kell elrakni belőlük. Még meg is rajzoltam a beosztást :) Na ez az, amiből már most, márciusban nem lett semmi. Egyrészt olyan érzésem van, hogy magasabb lesz a terméshozam, mert valamivel sűrűbben raktam a sorokat, másrészt még kb. háromszor annyi zöldséget fedeztem fel magamnak, amiket szívesen eltennék. Ezek nagy része különlegesség, és főleg kipróbálni szeretném őket.

Szóval a tervek:

krumpli 75 nm-en10 kg/nmkb. 750 kg (bőven több, mint elég)
cukorborsó 50 nm-en1-2 kg/nmkb. 75-100 kg (kétszeri vetéssel kb. 150 kg)
zöldbab 50 nm-en2 kg/nmkb 100 kg (kétszeri vetéssel kb. 150 kg)
kukorica 100 nm-en1-2 kg/nmkb. 100-200 kg
paradicsom 50 nm-en15 kg/nmkb. 750 kg (iszonyú sok paradicsomlé lesz belőle)  :)
mák 20 nm-en15 dkg/nmkb. 3 kg
lilahagyma10 nm-en4-5 kg/nmkb. 40-50 kg (lekvár lesz belőle)
vöröshagyma 10 nm-en4-5 kg/nmkb. 40-50 kg (fogyasztásra)
fokhagyma 5 nm-en2 kg/nmkb. 10 kg
póréhagyma 5 nm-en3 kg/nmkb. 15 kg
gyöngyhagyma 10 nm-en3 kg/nmkb. 30 kg
karfiol 20 nm-en8 kg/nmkb. 160 kg
brokkoli 20 nme-en8 kg/nmkb. 160 kg
patisszon7 kg/nm 
cukkini  
futóbab kb. 50 m-es kerítésre futtatva1-2 kg/mkb. 50-100 kg
gyökérzöldségek (répa, petrezselyem, zeller, pasztinák, retek, stb.) 50 nm-en, de többször újravethető3 kg/nmkb. 300 kg (fagyasztóba is)
sütőtök4 kg/nm 
uborka  
káposzta  
padlizsán  
karalábé 40 nm-en2 kg/nm80 kg

 

Szóval nagyjából így. Ahol nincs terméshozam, ott még azt sem nagyon döntöttem el, hogy mennyit akarok termelni belőlük, szóval egyáltalán nem tudok saccolni. Kialakul majd. Meg ugye, amennyi hely lesz. De az az igazság, hogy a hellyel a kertben is nagyszerűen lehet spórolni. Például a karfiolok és a burgonyasorok közé is ültethetőek köztes növények, a bab felfuttatható a kerítésre vagy a kukorica szárára, bizonyos növények pedig a főnövény előtt elő- vagy utónövényként vethetőek. Például ilyen a retek, répa, petrezselyem. Más növények pedig akár balkonládában is tarthatóak a teraszon, teszem azt a fűszernövények nagy része, vagy akár dézsás paradicsomtövek. Ha nincs más futónövény, akkor egy napsütötte, déli fekvésű teraszra tökéletes lehet a paradicsom.

Nézzük a listát a tervbe vett, és nagyrészt már el vetett, palántaiskolában lévő fűszernövényekről:

 • bazsalikom
 • snidling
 • tárkony
 • majoranna
 • bazsalikom
 • szurokfű
 • borsikafű
 • kakukkfű
 • levendula
 • fűszerpaprika

Aztán itt vannak még a zöldségkülönlegességek. Nem olcsó persze, és megtalálni sem könnyű ezekhez a magokat vagy palántákat, de úgy sejtem, nagyon érdemes, és főleg vicces. Egy rövid lista azokról, amiket kinéztem magamnak (de persze, végül a fele sem lesz meg, úgy sejtem...):

 • csúcsos karfiol
 • rebarbara
 • articsóka
 • feketegyökér
 • bakszakáll
 • mángold
 • feketebab
 • fekete vagy másféle színes répa
 • fehér uborka
 • szivacstök
 • színes karfiolok
 • színes paradicsomok, például fekete
 • méteres bab
 • gumós kömény

Különleges zöldségekre vadászva érdemes megnézni a következő oldalakat:

Egzotikus Növények Stúdiója

MonJardin - Kert a konyhában

Etter Kft.

Chiliszószok.husüti beállítások módosítása