Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Decoupage-al készült doboz karácsonyfadíszek tárolására

2010.01.05. 08:58 - Brannagh

Címkék: karácsony ajándék advent decoupage kreatív hobbi

Ha ez az első "saját" karácsony, akkor azért, ha a sokadik, akkor azért lehet hasznos egy jókora díszes és strapabíró doboz készítése  a díszek számára. Nemsokára eljön a fa lebontásának ideje, és fontos, hogy biztonságban tudjuk a törékeny díszeket, vagy azokat, amiket a gyerekőcék készítettek az  óvodában/iskolában. Ezek is sérülékenyek lehetnek, sokszor csak papírból készülnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saját tapasztalatból kiindulva, a legtöbben cipősdobozokban tárolják a díszeket. Ez lenne ennek az ötletnek is az alapja, csak sokkal elegánsabban kivitelezve. A decoupage nemcsak díszít, hanem masszívabbá teszi és óvja is a dobozt, mivel gyakorlatilag egy műanyag felületet hozunk létre. Bizonyos szinten még vízálló is.

Hozzávalók:

  • cipősdoboz
  • fehér papír
  • olló, ragasztó, ecset
  • decoupage ragasztó
  • mintás szalvéta vagy vékony csomagolóanyag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első lépésben kerítenünk kell egy megfelelően nagy méretű cipősdobozt. Vagy csizmást, az még nagyobb  :)  Ha nincs kéznél ilyesmi, meg lehet próbálni kuncsorogni is a bolti eladóktól. Valószínűleg több szerencsével járhatunk a kisebb boltokban, mint az áruházakban. 
 

Ezek a dobozok rendszerint színesek, mintásak, hajtogatva vannak. Ez két problémát jelent: először is meg kell oldani, hogy az illesztéseknél a kartondarabok ne távolodjanak el egymástól. Ez nagyszerűen megoldható tűzőgéppel. Másodszor pedig a doboz eredeti mintáját el kell tüntetni, mert nem valami szép, ha pl a koszorúmintás szalvétán átüt a Nike felirat.  Én ezt úgy oldom meg, hogy egy rétegben fehér papírral betapétázom a doboz minden szegletét, kívül-belül. Általában A/4-es lapokat használok, de lehet használni a vastagabb csomagolópapírok fehér oldalát is. Értelemszerűen folyékony ragasztót kell használni.

Minél nagyobb a doboz, annál célszerűbb elválasztó falak beépítése, hogy fakkokat alakítsunk ki. Elkerülhetők a koccanásos balesetek pl. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután következhet a minta felvitele. A legtöbben ismerik a decoupage eljárást: először egy kezelhető méretű területen felvisszük a ragasztót ecsettel, óvatosan rásimítjuk a szalvétát. Figyelem: a többrétegű szalvétáknak csak a legfelső, mintás rétegét használjuk! A többi réteget lehet hasznosítani pl az ecset rányomkodásához, vagy foltok letörléséhez. Ha gyűrődés és buborékmentesen simul a szalvéta, következhet a tetejére még egy réteg ecsettel felvitt ragasztó. Simítsuk el egyenletesen, ügyeljünk rá, hogy a papír ne legyen hullámos, ne maradjon alatta buborék.  Ezután nincs más dolgunk, mint kivárni az előírt száradási időt. Mindenképp figyelni kell arra, hogy a még ragacsos felület ne érjen hozzá semmihez, mert az tönkreteheti a munkánkat. Ha pl. megfordítjuk a dobozt, nehogy beleragadjon a terítő, vagy újságpapír, miegymás. Inkább több lépésben dolgozzunk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó szórakozást hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr851647487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása