Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

A darázspókról

2010.07.12. 13:37 - Brannagh

Címkék: vers állatok kert állatvers

 

Nagy Bandó András: Nyolc pók

 


Templom mellett paplak van,
paplakban nyolc ablak van.
Nyolc pók él a paplakban,
nyolc hálóban, ablakban.
Nyolc ablakban háló van,
nyolc pók vár a hálóban.
Nyáridőben ott lógnak,
egy éve is ott voltak.
Pókhálók az ablakban,
nincs is légy a paplakban.

 

 

 

 

 

Előrebocsátva: nem szeretem a pókokat. Valahogy nem természetes, hogy valaminek ennyi lába, pláne szeme legyen. Pláne, ha szőrös is. Habár érdekes: a százlábúval, hernyókkal semmi bajom. Na de az ezerlábú már megintcsak... De ettől függetlenül szívesen elismerem, hogy némelyikük egyszerűen gyönyörű. A kellő távolságból.

A darázspók is ilyen. Két éve a kerti tó mellett több is megtelepedett, mint később olvastam, állítólag szeretik a csoportos életmódot. Sajnos idén egyet sem láttam a bokraimban. Pedig ő az a fajta, akit nem bántanék. A csinossága miatt, meg azért is, mert elég ijesztően néz ki, jó nagy, és nem szívesen nyúlnék hozzá. 

 

Pár napja kirándulás közben viszont majdnem belenyúltam egybe, aztán viszont mindenképp igyekeztünk egy-két értékelhető fotót varázsolni őhölgységéről. Ugyanis hölgy volt, ez a méretéből bizonyos. A hím kb. 2,8 cm hosszú, a nőstény 6,5-7,5 cm, tehát duplája-triplája a fiúknak. Na, ez jó nagy volt, mint a fél tenyerem. De szerintem azért ő is megijedt tőlem, mert azonnal úgy helyezkedett, hogy takarásban legyen. Vagy csak nem bírja a paparazzikat?

 

Vagy zargatva érezte magát a kamillázásban. Hálót nem láttam a környékén, talán épp akkor állt volna neki a nagy munkának. A hálója ugyanis nagyon jellegzetes, ha a pókot nem is látni (ami egyébként szintén nagyon könnyen felismerhető) a hálóról akkor is azonnal tudni, hogy az egy darázspók lakhelye. Terjedelmes palotája közepére mindig készít egy hosszú csíknyi cikk-cakk alakban sűrűn beszőtt területet. Maga a pók (Argiope bruennichi) a potroháról kapta a nevét, ami fekete-sárga-fehér csíkos, valóban darázsszerű a mintája. Persze a dereka is pont olyan karcsú. A vonalkás mintája ellenére a keresztespókok családjába tartozik. Azt nem tudom, hogy milyet csíp, de nem is szeretném kipróbálni. Na jó, harapása. Mert azt tudom, hogy a pókok nem csípnek, hanem harapnak. De tudtommal Magyarországon egyetlen mérges csípésű pókfaj sem él. Kivéve, ha nem jut nekik legyecske...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 


Bókkon Gábor: Hős Sámuel, a repülőpók
 
 
"A keresztes pókok között
Vagyok: a legkeresztesebb.
Fénylő hálóm egész nap a
Zümmögő legyektől rezeg.
 
Oldalamon - ahogy illik -
Damaszkuszi pengém ragyog:
A nevem is félelmetes:
Hős Sámuel, a pók vagyok.
 
Mert pókhálóm igen unom,
S bosszantanak már a legyek,
Úgy döntöttem: szállni vágyom -
Tehát repülőpók leszek."
 
Ezüst hálóját eltépve
Hős Sámuel nem vár tovább:
Ugrik, de közben ordít:
"Most lássatok dicső csodát!"
 
 
Két szemhunyásnyit kalimpál,
Végül lezuhan a porba:
Rettentőt nyekken a földön,
Cipóvá dagad az orra.
 
Mosolyog a szitakötő,
De a darázs bizony röhög.
Hasát fogja a sok zöld légy,
Kacagásuk csak úgy dörög.
 
Tápászkodik Hős Sámuel,
"Próba volt - üvölt - csak próba!
Jövő héten már repülök,
Esküszöm a pókhálómra!"
 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr732146459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása