Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Leendő karácsonyfa

2010.11.18. 16:35 - Brannagh

Címkék: karácsony kert környezetbarát

A karácsonyfa, az probléma. Már jó ideje zavar, hogy így decemberben mennyi sok fenyőfát áldozunk fel. Jó, tudom, őket erre termelik, jobb esetben olyan talajon, amin más növény már meg sem élne, és jobb esetben összegyűjtik és újrahasznosítják őket. Lesz belőlük teszem azt brikett, bár ez is inkább csak a nagyobb városokra igaz, falvakban simán kommunális hulladékba kerülnek. És nem nagyon javít a hangulatomon, mikor kb dec 27-től kezdve már minden járdaszélen ott vannak a kihajigált fák, sokszor díszestül, amiből azért látszik, hogy éppenséggel nem jelentettek sokat a megvásárlójuknak. És még februárban is bele lehet botlani egészen csontvázra aszott fákba. Van az országban kb 2-3 millió háztartás, plusz még közintézmények, iskolák, munkahelyek, kültéren felállított fák, és így tovább. Bár talán nem mindenki tart vágott fát, de így is, szerintem legalább 3 millió fenyőt áldozunk karácsonyra. 

Én a vágott fák ellen vagyok, a kedvesem pedig a műanyagot mellőzné, mert ki tudja, mennyi idő múlva fog elbomlani utánunk. Szó sincs róla, hogy téríteni akarnék bárkit is, csak úgy nagyjából felvázoltam egy személyes dilemmát. A megoldás: gyökeres fenyő. Egyszer régebben próbálkoztunk egy közepes termetű földlabdás ezüstfenyővel, de sajnos a kiültetés után nem sokkal el is pusztult. Most végigtúrtam a netet, milyen tapasztalatok vannak a dézsás fenyőkkel kapcsolatban, és egy kertészetben is jártunk tanácsot kérni, ahol azt mondták, sajna max 5 napot ajánlatos a szobában tartani, különben elpusztul. Egyébként itt gyönyörű szép dézsás ezüstfenyőket tudtak volna adni. Aztán egy másik blogon azt a tanácsot kaptam, próbáljam colorádói jegenyefenyővel, mert az kicsit már jobban bírja a strapát. Úgyhogy mindezek után ma meg is érkezett egy közeli kertészetből a még elég gyerekcse karácsonyfának való. Idén még biztos nem díszítem, azt tervezem, majd ha a párommal elköltözünk itthonról, visszük magunkkal. A fa típusának kiválasztásával kapcsolatban az alábbi tanácsot kaptam (köszönet érte), és utána a wikin is nézelődtem:

hu.wikipedia.org/wiki/Kolorádói_jegenyefenyő

balkon.blog.hu/2008/12/01/o_zold_fenyo_o_mu_fenyo

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2010.11.14. 23:28:34
Kedves Brannagh!

Ezt a fajtát gondoltam.
Kolorádói Jegenyefenyő / Abies concolor/

Eredeti élőhelyén húsz- harminc méter magasra is megnő.
Szürkészöld tűlevelei négy-hat centiméter hosszúak, az ágakon szabálytalanul, bozontosan helyezkednek el.
Jó minőségű talajt és a napos helyeket kedveli, de nem kényes faj. A magoncok közül egészen szép, kékes példányokat is választhatunk. Vágott fenyőként ritka, csak földlabdás változata kedvelt. Előnye, hogy levelei rászáradnak az ágakra, nem hullanak.

Tanácsom:
-Fenyőt a díszítés előtt tartsuk minél hidegebb helyen.
-Zsákvásznat hagyjuk a növényen, csak az elültetés előtt távolítsuk el.
-Karácsonyfát a lakás hidegebb helységében díszítsük fel!
-Folyamatosan öntözzük a földjét.
Kérdésed lenne bátran írj!
 

Másik csinos fenyőcskénk Manfréd, a két éves mamutfenyő, amit még a Florálián vettem. Akkor még elfért egy piciny cserépben, ma már túlnőtt a vállam magasságán, igencsak fürgén növekszik. A mamutfenyő lombhullató típus, ősszel élénkvörösre színeződik, ami gyönyörű, de télre sajnos ledobja a leveleit. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr352457447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghita77 2010.11.18. 20:25:18

A Caritas házban tavaly - hála a Tiszinek - szintén labdás fenyő volt. Gondolom, mondanom sem kell, hogy úgy járt szegénykém, mint a gyökértelen társai, mert a második vasárnap már veszettül hullott a tüskéje, annak ellenére, hogy hideg volt a teremben, és rendesen locsoltam is. Az öt napos törvényről még nem hallottam, de hát az adventi koszorúink is tovább bírták, mint a cserepes fenyőnk. Mi mindig azt díszítjük, amit kapunk...elszáradt szegény kis gyökeressel pedig SzembeMóniék fűtöttek karácsony után.
Manfréd valami egészen lenyűgöző, ilyen különleges színű fenyőt eddig még nem láttam. Ez az, amiről biológia órán tanultunk annak idején, ami olyan képtelenül sok évig eléldegél Kanadában a tajgán, és olyan képtelenül nagyra fog nőni?

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.18. 20:50:03

@Ghita77: Sorry a kettős tévedés miatt, valami technikai hiba volt. Én bízom benne, hogy kitartó lelkes gondolkodással sikerül boldogságban tartani a kis fenyőt. Idén még nem díszítem, legalábbis a lakásban nem, legfeljebb odakint marad, és kap egy-két papírdíszt, de ennyi. Előbb nőjön daliásra.
Igen, Manfrédka az a fajta mamut :) Bár most még kicsi, ezért folyton becézgetjük, hol Mani, hol Manfrédka. Jenő eredetileg azt gondolta, még az unokáim is azon fognak izgulni, le ne fűnyírózzák, de 40-50 centit nő évente, úgyhogy ez nem lesz probléma :) Hogy nálunk is olyan hatalmasra nő-e, azt nem tudom, de azért szívesen megnézném, milyen lesz 50 év múlva. De asszem, kb így fog kinézni:

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Szombathely_Mamutfeny%C5%91.JPG&filetimestamp=20100610065855

BrandiSzofi 2010.11.20. 17:31:54

Nekünk már vagy 15 éve gyökeres fenyőnk van. Nem tudom, milyen (sajnos nem értek fenyőül), de nem szoktak tönkremenni. Legalább 2 hetet töltenek a lakásban, előtte és utána viszont néhány napot a lépcsőházban, hogy ne érje olyan váratlanul a klímaváltozás. :) A fákat egyébként több évig használjuk karácsonyfaként, és csak akkor ültetjük ki őket, ha már kinőtték a "cserepüket". Egy kivételével mind túlélte a kiültetést.

Egyik évben viszont vöröshangyaboly költözött az egyik fenyő földjébe. Tyű, volt aztán hajcihő! Bár így utólag visszagondolva elég vicces. :)

Mindenesetre no para! A gyökeres fenyő tök jó! Csak legyen, aki becipeli!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.21. 09:15:15

@BrandiSzofi: olyan lesz ez, mint egy edzésterv: minden évben csak egy picit nehezebb fával kell elbírnia az embörnek :)

BrandiSzofi 2010.11.21. 12:02:27

@Brannagh: ...és az advent lesz a gyúrás időszaka. :) már december elején el kell kezdeni edzeni, hogy karácsonyra jó kondiban legyünk. ...és hogy legyen mit visszaszedni az ünnepek alatt. :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.21. 16:02:03

@BrandiSzofi: Jaj, már előre félek a karácsonytól. Mindig megmondom a nagyiknak decemberben, hogy nem, tényleg nem kérek csokikat és édességeket, akkor már inkább gyümölcsöt, de persze karácsonyra mindig annyi kaja van, hogy kitart két hétig. És már a szilveszteri házipartiszerűségre is két menüre elegendő ötletem van.... Baj lesz, érzem :D


süti beállítások módosítása