Téli délutánok kedvelt rágcsája lehet ez a gyors és finom süti. Az alaptészta fűszerezése és a feltét az évszakok és idénygyümölcsök szerint változhat. Ebben a téli variációban a jellegzetes "karácsonyi fűszerek" főszerepelnek: szegfűszeg és fahéj, a tetejére pedig a tegnap meghámozott narancsok, mandarinok kandírozott héja került. Kevertem hozzá még aszalt cseresznyét (nyáron készítette a nagyim, és mivel csak én eszem, ezért még rengeteg van belőle) és természetesen diót, amit minden hasonló kekszfélébe bele lehet nyomkodni. Tömérdek lehetséges variáció van még azonban, hogy csak a népszerűbbeket említsem: vanília, rum, kakaó mint tésztafűszer, feltétnek pedig pl mazsola és almaszeletek.
- 1 kg liszt
- 1 élesztő
- 1 tojás
- 2 tk só
- csipet cukor az élesztőhöz
- 4 ek cukor (vagy megfelelő arányban édesítő, én most cukor helyett a nyáron eltett pitypangmézet használtam, 4 ek-al, bár ez kevesebb cukrot jelent)
- 3,5 dl tej
- fűszerek: őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
- darálatlan dió
- kandírozott gyümölcsök vagy házilag kandírozott narancs- vagy citromhéj
Az élesztőt a szokásos módon (kevés meleg tej, csipet cukor) felfuttatjuk, majd a liszttel, cukorral, tojással, tejjel és fűszerekkel kelt tésztát készítünk. A tejet is mindig kézmelegen vagy annál hajszálnyit melegebben tegyük a tésztába, mert a finom meleg környezet elősegíti az élesztő munkáját. Ha nincs hideg a szobában, akkor fél óra/óra alatt megkel. Ezután féltenyérnyi lapos korongokat tapicskolunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megpakoljuk a tetejét minden földi jóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt halványbarnára sütjük. Nekem az jött be legjobban, hogy a tepsit alulról a 2. szintre helyezve az elektromos tűzhelyben felülről sütöttem.
Fogyasztáshoz ajánlott ital: gyerekeknek tej, vagy egy kellemes tea, felnőtteknek forralt bor :)
Utolsó kommentek