Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Különleges gyűjtögetett lekvárok

2011.10.21. 22:53 - Brannagh

Címkék: gyümölcs konyha ajándék erdő gyűjtögetés

Most kell szedni télire a csipkebogyót, galagonyát, kökényt az elhagyottabb mellékutak vagy földesutak mentén, esetleg szántóföldek, erdősávok szélén. Főzés és passzírozás után mindháromból finom és nagyon egészséges lekvárt lehet főzni. A galagonyának mondjuk igen ronda barna színe volt passzírozás után, ezt egy kevés citromsav hozzáadásával élénkpirosra enyhítettem.Korábban még sosem használtam citromsavat lekvárba, ezért meglepődve tapasztaltam, hogy kóstolgatás közben eléggé ki lehetett érezni, sőt a citromos íz majdhogynem elnyomta a gyümölcs saját ízét, egy-két hét beüvegezett állás után viszont már alig-alig lehet kivenni benne.
 
Kökény: Prunus Spinosa, azaz tüskés szilva, ami nagyon kifejező név, mert a sűrű ágakon lévő sok tüskétől elég nehéz szedni.Gyümölcse jellegzetes kék színű, apró, kb. 2 cm átmérőjű bogyó. A népi mondás szerint akkor kell szedni, ha már megcsípte a dér, de a technika fejlődése lehetővé tette, hogy a még korán, keményen és savanyúan leszedett gyümölcsöt néhány napra a fagyasztóba téve feldolgozható bogyókat kapjunk. Az íze jellegzetes savanykás-fanyar, amit lehet cukorral vagy édesítővel enyhíteni, de nem érdemes teljesen elnyomni. Szerintem nagyon finom. A wikipédia szerint gyógyhatása: Vese- és vértisztító, enyhe hashajtó, hasmenés, bélhurut. Teája vizelet- és hashajtó, vértisztító, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású. A termésből készült lekvár hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható.

                                                                           Bornemisza Endre: Kökény

Messzi erdőháton,                                          Karom, kezem                                      Árokszélen meghúzódik,

szúrós kökényágon                                         összeszúrta,                                          vad szelekkel megbirkózik,

kéklik a kökény.                                             nyelvem, nyálam                                  innen ereje,

Ostornyelet vágni,                                          összehúzta,                                           nem bírtam vele.

érő kökényt rázni                                           fanyar a leve.

arra jártam én.

 
 
Csipkebogyó: a vadrózsa áltermése, amit régóta szokás gyűjtögetni teának, lekvárnak. Sok C vitamint tartalmaz, ami viszont hő hatására elbomlik, a főzött lekvárban tehát ez a jó tulajdonsága már nincs meg. A teája leginkább szörpre hasonlít: fél marék bogyót egy éjszakára hideg vízbe áztatunk, majd fogyasztás előtt meglangyosítjuk, ezzel a módszerrel nem vész kárba a C vitamin tartalma. Ezen kívül A, B1, B2, K és P vitaminok találhatóak benne. Ezt is elég szaporátlan szedni: a gyümölcs apró, a növény pedig szúró, hosszú, hajlékony ágaival hajlamos akár hátulról átölelve is megtámadni a gyűjtögetőt  :)  A bogyók akkor számítanak érettnek, ha élénk piros színük van, és enyhén megpuhultak. Én a lekvárkészítéshez két módszert találtam a kőmagok eltávolítására. Az egyik, hogy megfőzzük a gyümölcsöt, és ha megpuhult, szitán áttörjük, így a magok és a keményebb héj fennmarad. De szerintem ezzel a módszerrel elég sok gyümölcshús kárba veszik. Másik módszer, hogy a még nyers szemeket egyesével felvágjuk és a magokat késsel kikaparjuk belőle. Ez pedig elég kellemetlen, mert a magok körül aprócska szőrszálak vannak, amiktől viszket a bőr. A kézmosás alig használ ellenük, és elég, ha csak hozzáérünk a pólónkhoz, pulóverünkhöz, pár szőröcske máris beleakad, és a viszketés ellen már csak a mosógép használhat. Előnye viszont, hogy sokkal több gyümölcshús marad, és az ehető héj is megmarad. Ezek után kevés víz hozzáadásával botmixerrel könnyen lehet már pépesíteni a lekvárfőzéshez. 
 
                                                                             Őszi főzőcske

Keresek egy üstöt,                                    csipkebogyó bokrot,
mindent bele gyűjtök.                               mindent bele hordok.
Bokor alól mogyorót,                                Fakanállal a kezemben
nagy fű közül a diót,                                 énekelek jókedvemben,
árokpartról gesztenyét,                             gyönyörű szép színekben
tölgynek sárga levelét,                              ősz pompázik üstömben.           
 
        
 
Galagonya: szintén a rózsafélék közé tartozik, nagyon könnyű felismerni, mert alakja és sűrű, piros termései már messziről látszanak. Már régóta szívgyógyszernek tartják, mert bizonyítottan jó szívnyugtató és -erősítő, teája vérnyomáscsökkentő hatású. Nyersen nem éppen élvezetes gyümölcs, kifejezetten száraz, lisztes íze van. A lekvárkészítéshez ezt is ki kell magozni a passzírozós módszerrel. Főzés után szitán átnyomkodjuk, majd a gyümölcshúst főzzük meg lekvárnak. Passzírozás után nálam elég ronda barna színe lett, de kevés citromsav hozzáadásával visszanyerheti piros színét. A leveleit is érdemes gyűjteni és szárítani teakészítéshez.
 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr493321051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása