Íme egy kis előkarácsonyi, előadventi készülődés - nem tudtam ellenállni, és megpróbálkoztam vele már jóval korábban. Sajna volt egy kis baki: a szép színes ablakok szobahőmérsékleten egy-két nap után olvadni, csöpögni kezdenek. Ezért célszerű hideg helyre akasztani őket dísznek, én speciel a két ablaküveg közé tettem. Persze télen majd jobb lesz, amikor majd olyan 6-8 fokos hőmérsékleten széplenek igazán. De mivel fotók vannak, egy cikket megérdemelnek így is. :) Íme:
Hozzávalók
30 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin (én az utóbbit használtam)
15 dkg méz
1 tojás felverve
két teáskanál sütőpor
szükség szerint tej
fél zacskó mézes sütihez való fűszerkeverék, vagy ízlés szerint házi fűszerezés
egy csomag színes töltetlen keménycukorka
ízesítésnek/színezésnek:
a barnához: két evőkanál kakaó
a sárgához: reszelt citromhéj (a citromosabb íz érdekében egy teáskanál étkezési citromsav)
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd adjuk hozzá a vajat, tojást, mézet, és robotgéppel gyúrjuk masszív tésztává. Felhasználás előtt egy órát pihentessük a hűtőben fóliába csomagolva. Addig van idő összetörni a cukorkákat. Vigyázat, nagyon ragacsos munka! Előtte érdemes minden féltetteb textíliát messze elpakolni. Színek szerint külön bögrécskékbe tegyük a törmeléket a felhasználásig.
A tésztát kb 1-2 mm vastagra nyújtsuk, majd vagdossuk ki a lyukas mintákat. Én főleg szíveket és csillagokat készítettem. Nem szerencsés, ha a szélénél túl vékony tészta marad. A tepsiben használjunk sütőpapírt vagy szilikonos sütőlapot.
180 fokra előmelegített sütőben a tészta kb 12 perc alatt sül meg szépre. Figyeljünk oda nagyon az aljára, nekem sajnos sikerült egy adagot odaégetnem, mert a teteje még nem látszot jónak. Kb. 7-8 perc után (eddigre a tészta már megduzzad) vegyük ki a tepsit, és a színes tört cukorból töltsünk a sütemény ablakaiba. A melegtől már így kivett tepsin is meg fog olvadni a cukor. Érdemes leellenőrizni, hogy elegendőnek tűnik-e a betöltöttt adag, eléggé kitölti-e a lyukakat. Ezután toljuk vissza a sütőbe, és süssük készre.
Fontos: a sütiknek a tepsiben kell kihűlniük, ha forrón próbáljuk kiemelni, a cukor szét fog folyni. Miután elkészült, én még cukros tojáshabbal is díszítettem, de ennek az a hátránya, hogy nagyon megnehezíti a süti díszként való felhasználását: a tojáshabnak hosszabb szikkadási idő kell, hogy ne ragadjon, viszont ez idő alatt a cukorüveg olvadhat meg szobahőmérsékleten. Szóval vigyázni kell vele. Ha kész, fűzzünk át a mézeskalácsokon színes szalagot, és akasszuk fel - mindenképp hűvös, hideg helyen! A kültéri, kerti felhasználás viszont szerintem nem túl jó ötlet: a madarak eleségnek nézhetik a mézeskalácsot, és ez sem nekik, sem nekünk nem esne jól végül. :) Szóval csak óvatosan.
Utolsó kommentek