Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Értékes mesék - Öreg néne őzikéje

2010.01.19. 20:55 - Brannagh

Címkék: értékes mesék

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pár perce találtam a youtube-on ezt a mesét. Különlegessége, hogy egy régi diafilmről készült a felvétel, ami még nekem is megvan, gondosan eltéve egy dobozba a vetítővel együtt. A kép sem épp a legjobb minőség, de a hang kárpótol érte, ugyanis Szabó Gyula olvassa fel.  Aki meghallja, azonnal tudja, kiről van szó: Frakk, doktor Bubó, Kag a VUK-ból, a Magyar Népmesék felejthetetlen és pótolhatatlan hangja. Aki járatlan a rajzfilmekben, az Buga Jakabként és Colomboként ismerheti. 

Az értékes meséket is cikksorozattá szeretném tenni. Az idők során összeszedem a kedvenceimet, és megígérhetem, egyik sem lesz 15-20 évnél fiatalabb mese, rajzfilm, és egyetlen lencsibaba szemű japán rakottszoknyás kislány sem lesz köztük. Akár megköveznek a rajongóik, akár nem: ezek bizony nem a kultúránk része, ezért nem is hordoznak semmilyen értéket mifelénk. Sőt szerintem általában véve értéktelenek, nem egy közülök kifejezetten igényetelen. Néhány példa azok közül, amiket előkeresek: Frakk, Kis herceg, Süsü, Krisztofóró, Magyar népmesék, Mátyás mesék, Doktor Bubó, Lúdas Matyi, Benedek Elek mesék, János vitéz, Micimackó, Andersen és a Grimm-fivérek. Hol filmes, hol szöveges változatban, de némelyiket még bakeliten is, kár hogy úgy nem tudom feltenni a blogra, mert az igazi  :)

És nem csak gyerekeknek ajánlom. Karácsony táján történt, hogy a rokonságban kölcsönadtam egy családnak egy nagy kupac dvd-t és cd-t, tele mesékkel. És az anyuka megkérdezte: "te ezt magadnak gyűjtötted össze?" Bizony-bizony, magamnak. Mert inkább nézek meg egy rész Nagy ho-ho-horgászt, mint egy Józsibarátot, vagy egy Baráttokközt is borzalmas és iq-hiányos szappanoperát. Ha eljutunk egyszer odáig, akkor az én gyerekem bizony értékes meséken fog nevelődni. Íme tehát az Öreg néne őzikéje, kívánom, hogy mindenkinek élvezze a gyereklelke  :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr461685860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása