Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Térdig hóban sérült cinke

2010.02.12. 10:11 - Brannagh

Ezek a havas képek Dél-Baranyában készültek csütörtök reggel, az eheti második nagy havazás után. Látszik is az etetőkön  és a fákon a tekintélyesen vastag hóréteg. Ennek ellenére - sőt éppen ezért - viszont a környékbeli madárkák ugyanolyan szorgosan jöttek reggelizni, mint máskor. Habár anyu szerint hálátlanok, mert amint egy picikét jobbra fordul az idő, máris elmaradnak, és inkább az erdőhöz közelebb keresnek maguknak élelmet ahelyett, hogy továbbra is nekünk széplenének. Kár, persze, de azért én tudom, hogy jövő télen is jönni fognak, mert már tudják, hogy itt folyamatosan rendelkezésre áll a szotyi, hogy megtömjék a begyüket. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van egy sérült cinkénk is, aki a kerti etetőre jár. Három hete láttam először, talán aznap vagy előtte nap sérülhetett meg a szárnya, mert még egészen véres volt, látszott, hogy nyílt seb, ami épp csak akkor kezdett gyógyulni. Talán megkapta egy macska vagy más ragadozó, nem tudom. De ugyanolyan szorgosan járt az etetőre, mint a többiek, a sérülése láthatóan nem akadályozta a begytömésben és a repülésben sem, csak lógatta a szárnyát, úgyhogy annyira nem aggódtunk érte. Aztán majdnem két hétig nem voltam itthon, de tegnap végre sikerült fotót is csinálnom a kicsikéről. A szárnya ugyan még mindig lóg az oldala mellett, de a sebe már begyógyult, és továbbra is gyakran látogatja az etetőt. Habár azt észrevettem, hogy ha csak teheti, inkább nem repül a zsákmányolt szotyival egy távoli bokorba, hanem a diófán kalapálja fel őket. Gondolom, kímélni akarja magát. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán ott van még a meggyvágó, aki nagy nagy bölcsességével rájött, hogy az a tök nem azért lóg a teraszon, mert oda termett. Hanem azért, mert megromlott a pincében, és a lelkes gazdasszony kitömte szotyival, hogy a madaraknak is jó legyen. Sajnos, a többieknek ez még nem tűnt fel, de sebaj. Azt mondtam anyunak, hogy ha nem eszik meg, akkor még tavasszal is ráérünk kidobni a sütőtököt. S lőn....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, és nem utolsó sorban voltunk szánkózni is a Tenkesen. Aki járatos a környéken, az talán tudja, hogy a legjobb szánkópálya a kálvária-dombon van. Jó hosszú, eléggé meredek és kb. 5-6 pukli teszi izgalmasabbá a lefelé vezető utat. Ja, és az, hogy a pálya végén, ha nem kanyarodsz elég gyorsan, akkor éppen szembejön az első stáció kőből épített kápolnácskája. Ha ezt elkerülted, akkor fák következnek sűrű sorban, végül két igen-igen meredek domb, gyakorlatilag két méteres szakadékok. Az adrenalin habzik ki az ember fülén. Persze mindezeket egy 90 fokos kanyarral el lehet kerülni, és folytatni lehet lefelé a már kevésbé izgalmas, viszont eléggé kanyargós utat. Jó manőverező képesség alapfeltétel. És szerintem csak 18 év alattiaknak ajánlott. Ugyanis felmentünk a kedvencemmel egy kis szánkóval, és már a domb félútján lihegtünk. A hatodik kör után pedig egyszerűen nem értettük, hogy bírják a kiskölkök ezt energiával.

Viszont körbefotózgattuk a környéket is, és azért emiatt megérte felmászni. Hogy sorban haladjunk, kirándulási irány szerint, ez itt a templom szemből. Voltunk bent is, mert a kedvenc még nem látta, de persze ott nem szabad fotózni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jégcsapok a kerengő oldalán. A kerengő a kolostorok belső, négyzetes, zárt udvara. Ez belülről úgy néz ki, hogy középen egy kertszerű udvar van, körülötte pedig egy fedett, a kert felé boltíves folyosó, ahol körbe-körbe lehet sétálni. A gyűdi templomhoz egy ferences kolostor tartozott, ami később idős papok és szerzetesek nyaralójává lett alakítva. Ha jól tudom, pillanatnyilag lakatlan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kerengő mögött lehet az egyik úton feljutni a kedvelt kirándulóutak első pihenőjéhez, a Fájdalmas Szűz szoborhoz. Páran azért jártak itt előttünk, mert láttunk néhány nyomot, de tény, hogy ekkora hóban kihívás feljutni még ide is. Viszont a kilátás és a tér is nagyon szép. Innen az egyik út a Fájdalmas egyik oldalán a hegytetőre vezető kirándulóút, a másik pedig, a másik oldalán a Milleniumi Kereszthez vezet. Sajnos, az útjelző tábla felét valaki gorombán letörte... Ezt a Milleniumi Keresztet hívták régen Mézes Jézuskának, mert a korpusz belseje üreges volt, és a talpán egy lyukon keresztül beköltöztek a méhek, és nyaranta méz csöpögött a korpuszból. Sajnos ezt én már nem láttam, eléggé régen volt, azóta ki is javították a lyukat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innen egy másik szerpentinen lehet lejutni a szabadtéri templom felé, illetve egy harmadik úton, a temetők háta mögött a kálvárián keresztül. A kálvária stációi, mint mondtam, kis kőkápolnácskákban elhelyezett domborművekből állnak. A szabadtéri templom négy fő eleme: középen az oltár épülete, a tér két oldalán egy-egy fedett árkádos ácsorgós rész az embereknek, és ha jó az idő, a tér közepén áll egy fedetlen, pados rész, ahol le is lehet ülni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr991751439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása