Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Medvehagyma-szezon

2010.04.08. 22:24 - Brannagh

Népies nevei: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma
 

Nemrég rákattantam a medvehagymázásra, mert ez is olyasmi, amit az ember szinte ingyen tehet a kamrába, és ráadásul nagyon finom, ha sikerül eltalálni az elkészítését. Tulajdonképp mondhatjuk, hogy ez a gyűjtögetős ősasszonyos dolog úgy általában véve a gyűjtögetős mániámból fejlődött ki. Gyűjtögetés: "még akármire is jó lehet" jeligére. Az ősasszonyos meg olyasmikre vonatkozik, amiket el lehet tenni fagyasztóba, kamrába valamilyen finomság formájában, hogy később a pocakban végezze be nemes küldetését. Jó helyre kerül. 

Szóval a medvehagyma, az olyasmi, amiről mindenki csak beszélt a környékemen, láttam is pár helyen, főleg a piacon, egyébkén szerintem elég horribilis áron: egy gyöngyvirágcsokornyi mennyiséget árultak 100 forintért. Finoman szólva nem gazdaságos mulatság a piaciból bevásárolni az eltevéshez. Ezért elkezdtem felhajtani a tippeket, hogy hol lehetne szedni. A Tenkes felém közelebb eső déli lejtőin sajna nem jött be, pedig körbejártam a Csodabogyó-tanösvényt, némi kitérésekkel is (erről majd később még más cikkben). Aztán az öcsém is látta Villány mellett, de sajna ott sem volt oké a dolog. Habár medvehagyma éppenséggel volt bőven. Csakháthogy. Ahogy mentünk szépen a turistaútvonalon, jobb kéz felől a szőlők estek, bal kézre az erdő, szóval arra figyeltünk, és meg is láttuk, de nem az útszélen, hanem kb 20 méterrel beljebb. Épp 20 méternyire a Szársomlyó területének határától. Ami ugyebár fokozottan védett természetvédelmi terület, engedély nélkül belépni sem lehet. Leszaggatni bármit meg pláne nem. Ahol legálisan lehet szedni a környéken, az a Tenkes túloldala, Bisse felől (a temető mellett elhaladva) megközelítve az északi oldalon lévő erdőket. Van bőven, lehet szedni, csak igyekezve, mert nemsokára virágzik. 

Nem mellesleg, a medvehagymának közismerten számos gyógyhatása van. 

Mi van benne?
A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. 
Mire jó?
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. 
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. 
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció. 

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Medvehagyma?id=77

 

Összeszedtem egy csomó receptet, hogy mit lehet alkotni az értékes növényzetből, de leginkább az érdekelt, hogy tartósítsam azt az öt kilót, amit learattunk. Az egyik megoldás, amit láttam, a fagyasztás, habár így állítólag kiengedéskor levet enged, mint például a spenót is. A másik a dunsztolás egyfajta pesto vagy csatniszerűségnek. 

Hozzávalók:

  • annyi rengeteg medvehagyma, amennyit csak kitartó vagy leszedni
  • az 5 kilóhoz nagyjából 1,5-2 liter olajat használtam el (napraforgót, mert az olívát, amit a legtöbben ajánlottak, sajna nem bírom elviselni a szaga miatt, repce meg épp nem volt egyetlen boltban sem, ahol jártam, a dió, tökmag, stb olajok meg azért ahhoz képest eléggé drágák, hogy kísérletezzek velük)
  • só ízlés szerint (szerintem az a néhány evőkanálnyi, amit én hozzátettem kevés, bőven meg lehet sózni ezt a mennyiséget 7-8 evőkanállal is)
  • darált dió, mandula, mogyoró vagy más hasonló dolog
  • sokan írtak még sajtot is (parmezánt) de nem mertem beletenni
  • zöldfűszerek
  • fokhagyma

 

 

Az első kitartó munka a szedés volt, mert nem gyarapszik túl szaporán a szatyrok tartalma. A második persze a megtisztítása. Habár nincs szó különösebb koszokról, csak ki kell kergetni a levelek közt maradt pókokat, bogarakat, és kivenni a selejt leveleket, a nemodavaló növényeket és a medvehagyma bimbóját, ha belekeveredett. Egy kis öblítés csapvíz alatt még jól jöhet. A harmadik nagy kihívás pedig a darabolás. Nekem ugyanis a daráló nem vitte el: csak kicsapja az oldalára, és feltapad a nedvességtartalma miatt. A turmixgéppel még kísérletezni fogok. Egyébként ez utóbbi lehet, hogy bejön, mert ha már a gépbe beleöntöm a hozzávaló olajat, akkor az befoghatja a leveleket a kések felé. Na, ezt majd holnap meglátom. Minden más megoldás híján marad a késelés. Az első 2-3 kilónak ez lett a sorsa, apróra aprítás. Hozzákutyulunk annyi olajat, hogy masszaszerű legyen, de szerintem nem kell erőltetni a minél több olajat, csak annyit, amennyi feltétlen szükséges. Belehajigálni a sót, esetleg zöldfűszereket (majoranna, bazsalikom, ilyesmik) szintén ízlés szerint, plusz a darált dió és a sajt annak, aki igényli bele. Némi kinyomott fokhagyma hozzáadásával erőteljesebb lesz az íze. 

Ha a kutyulásra már kifejezte fintorgását és fenntartását a család, akkor jöhet a beüvegezés. A kisuvickolt dunsztosüvegekbe a lehető legtöbb masszát passzírozzuk, ezzel elősegítve egyrészt, hogy a levegőbuborékok kimenjenek az üvegből, másrészt szintén kevesebb olajra lesz szükség. Ugyanis amikor full telinek látszik az üveg, akkor az olajból utánöntünk annyit, hogy kupakig megteljen az üveg. A tartósítás szempontjából mindig fontos, hogy minél kevesebb levegővel érintkezzen az eltartandó. Én kisebb, 2-2,5 dl körüli üvegeket használtam, mivel a megnyitott csatni már csak a hűtőben áll el egy ideig.

Ezután már csak a fólia, kupak, címke és kendőcske hiányzik a műről. Ilyen módon állítólag akár egy évig is konzerválni lehet az egészséges és finom hagymát. Na persze: hideg helyen legyen. 

 

Aztán elgondolkodtam, hogy ez mihez lenne fogyasztható/felhasználható, és a következőket ötleteltem:

  • vajas pirítósra rákenve (ezt már próbáltam, és isteni)
  • sültekre kenni
  • húst pácolni
  • ízesített hagymás-olajos alapnak lehet használni akár pl omletthez is, de sok máshoz is
  • salátára ráborítani
  • tésztára, rizsre borogatni, összekutyulva befalni 
  • kenyérsütéskor vagy pogácsakészítéskor az alaptésztába is lehet tenni belőle
  • krumplit sütni rajt

A Pallas információi alapján: a nép, kivált a lengyel, orosz és tatár eszi, vagy a hallal főzi meg. Várok további felhasználási és elkészítési ötleteket is, mert bármit szívesen kipróbálnék. 

Jó főzőcskét, és jó étvágyat hozzá minden vállalkozó kedvűnek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr311905889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirus 2010.04.09. 09:42:52

Ezt kipróbálom!
A hét végén sütöttem vele pogácsát, beletettem töltött tojásba is. isteni. A legjobban ízlett köretként: a kivajazott tepsibe leraktam félig főtt krumplit, megszórtam medvehagymával, tejfölt tettem rá és be a sütőbe.

babó 2010.04.09. 09:58:35

Sopron határában, a Kisalföld irányába mindenhol virított még a múlt héten. azóta sztem már virágzik, tessék északi, hűvösebb lankákat keresni, vagy jövőre próbálkozni.
a recept tetszett, bár nem értem, miért tettél bele fokhagymát, amikor a medvehagymának amúgy is van egy kis fokhagymás beütése, csak lágyabb kivitelben. és én is az olajjal együtt darálásra/turmixolásra szavaznék.
iszonyú biznisz lehet árulni, nem mondom, hogy nem fárasztó szedni, de néhány kilóból jópár ezres lesz.
fagyasztás után szerintem salátába már nem jó, tényleg szottyos lesz, főzni viszont még kiváló, az ízét tartja.

Kampec 2010.04.09. 10:08:23

aki medvehagymát szeretne annak írány a Mecsek! Főleg Orfű és környéke, ahogy átérsz az északi oldalra Pécs felől, onnantól Orfűig gyakorlatilag 100%-osan borítja a talajt a medvehagyma. Orfű a medvehagyma fővárosa :)

Most hétvégén van pont a:
"Medvehagyma Napok: 2010. Április 10-11."

www.orfu.hu

Kampec 2010.04.09. 10:16:34

Ja és ajánlom figyelmedbe Nagy Bandó András könyvét (aki mellesleg orfűi lakos): www.libri.hu/konyv/orfui-medvehagyma-kincseskonyv.html

katinka42 2010.04.09. 10:26:41

Nekem is tetszik a recept, bár tényleg drága! Az a jó, hogy erre az összetevőre nem lehetek érzékeny... legalábbis a www.food-detective.hu/tesztek/a-food-detective-altal-kimutatott-etelek-listaja.html listában nincs benne!!! Akkor hajrá, mindenkinek medvehagymát az asztalára!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.09. 10:29:10

@Kampec: A Zengőn is sok van, csak nekem itt helyben kellett találnom valamit, sajna ezen a héten pont nem volt sofőröm, úgyhogy inkább túráztam egyet. Mondjuk össze is szedtem négy darab kullancsot, majd jó lesz figyelni, hogy be ne gyulladjanak.

Abdab 2010.04.09. 10:35:24

Nekem, lassan kapcsoló, bamba fővárosinak sajnos csak a piac maradt, nem is volt olcsó történet, de végtelenül boldoggá tettem vele a lakótársnőmet és a baráti kört. :) Ennek fényében az általad szedett 5 kiló úgy hangzik, mint egy szép álom. :)

A parmezán nagyon finom bele, legközelebb próbáld ki bátran. Az általam ismert recepteknél az az arány, hogy 2 rész medvehagymához egy rész parmezánt és egy rész diót adsz. Én meg is pirítottam a diót, a végeredmény egészen csodálatos. És nem csak isteni, egészséges is, ez benne a legjobb. :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.09. 10:37:15

@babó: mert imádom a fokhagymát :D Erőteljesebb íze lesz tőle az egésznek. Gyógyhatásilag viszont állítólag a medvehagyma az erősebb. Kár, hogy ennyire szűk szezonos növény.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.09. 10:38:28

@Abdab: köszi a tippet! A második adaghoz én is megpirítom.

Géza 2010.04.09. 10:42:46

Kedves Brannagh, Kedves Olvasók!

Köszönjük az ötleteket! Javaslom, tartsátok észben, hogy a medvehagyma szedése a védett területeken tilos, tőlünk nyugatabbra pedig a túlzott szedés miatt már védett is.. Ha szeretnétek, hogy nálunk ne kelljen jobban védeni, csak mértékkel szedjétek.

babó 2010.04.09. 10:45:54

na jó, a fokhagymát én is nagyon szeretem :))
csak pont ebbe nem tennék, ennyi. ízlések és ...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.09. 10:46:23

@Géza: Természetesen tiltott területeken nem szedünk. Ezzel is ügyelünk arra, hogy a meglévő mennyiség ne csökkenjen. Meg hát nem szép dolog kicsupálni a hagymáját sem. De szerintem ez így, hogy a védett részeken tilos, máshol engedélyezett szedni, egy megfelelő egyensúlyt alakít ki. A kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad :)

Erdőtársulás 2010.04.09. 10:56:09

Zalaszántótól észak-keletre ezermilliónyi medvehagyma nő. A Tátika ugyan már természetvédelmi körzet, de mielőtt elérnénk a táblát nagyon sok lehetőségünk van. Vigyázat a kullancsokkal!

Linoly 2010.04.09. 10:56:33

Anyukám is medvehagyma-rajongó :)
Először általa kerültem kapcsolatba ezzel a lénnyel. Ő valahogy olajba meg serpenyőbe csinálta meg, de hogy hogy? Majd megkérdezem tőle:)
Nem állítom, hogy első látásra szerelem fűz e jószághoz.. "Fúj, minek van ilyen szaga? Fúj, hogy néz ez ki? Fúj, mit ez már??? ... Nyam.. Nyam-nyam.. Nyam-nyam-nyam.. Van még belőle?" :D
Persze, szerintem nyersen a legfinomabb. Leülni és vajas kenyérrel enni, esetleg paradicsom és egyéb zöldségek társaságában.

Nálunk otthon is megterem, a kertben. Anyu elszórta a magját. Aki szereti, bátran szaporítsa, így megelőzhető, hogy a hóvirág sorsára jusson. :)

Kampec 2010.04.09. 10:57:41

na pont ezért javasoltam a Mecseket kiemelten Orfű környékét, állítólag olyannyira kedveli ezt a területet, hogy kiírthatatlan, de tényleg győzödjetek meg saját szemetekkel, egyáltalán nem túloztam amikor azt írtam, hogy 100%-osan borítja a talajt, mész át az úton Pécsről Orfűre és két oldalt egybefüggő medvehagymától zöld szőnyeg van ameddig a szem ellát. Még eszembe jutott, hogy néhány napja volt egy hosszabb műsor a Duna TV-n Orfűről ahol természetesen jelentős hangsúlyt kapott a medvehagyma is, bemutattak sok medvehagymás receptet is.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.10. 18:20:03

@Erdőtársulás: ez szép :) köszi
Nálam sajna nem volt fényképező, amikor kimentem szedni.


süti beállítások módosítása