Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Megtisztelő házi tej cím visszavonva

2011.02.17. 09:11 - Brannagh

Címkék: konyha

A dabasi pékségben pléhbociból kapható házi tejet ezennel megfosztom a "házi" minősítéstől. Lehet, hogy a tejtől is meg kéne fosztani, de ezt inkább laboratóriumi bevizsgálás előzze meg, a hitelesség kedvéért.

Az történt ugyanis, hogy a hétfőn délután vásárolt úgynevezett házi tejük (3l) a mai reggelig produkált kb. fél dl tejszínt, amit le is szedtem a tetejéről, a nagyját tegnap, a kisebbjét ma reggel. Tulajdonképp már akkor gyanús volt, hogy a tejszín alatt nem a tejfölt láttam, hanem egy vizesebb réteget, de akkor még nem nagyon gondoltam bele az egészbe. Hanem most reggel, mikor ki akartam önteni az aludttejet, hogy megtúrósódjon! Az egész lötty, mert jobb szót nem tudok, akadálytalanul átfolyt a konyharuhán, fél perc alatt.

Azt eddig is tudtam, hogy még a házit is vizezik valamennyire (belegondolva az emberek nagy része, ha meglátná a tehénből változtatás nélkül származó tejet, valószínűleg azt gondolná, hogy romlott, mert mi másért lenne ilyen furcsa. Megtörtént már ez a nádcukorral is, jópár évtizeddel ezelőtt). Azt viszont nem gondoltam, hogy a termelő annyira sóher, hogy felhasználhatatlanná vizezi a tejet. Gondoltam, jó ár a 150 ft/l, mi otthon 180-ért kapjuk a kapunk elé, de az felhasználható. Ezek után a pléhbocit ignorálom, legfeljebb személyes bocsánatkérés és garantáltan jó minőségű tej szolgáltatásának kombinációját vagyok hajlandó elfogadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr572667154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghita77 2011.02.17. 14:56:11

Egyszer régen, még kislány koromban a nagyanyám, aki falusi lány volt, kerített igazi tehénből igazi tejet.
Az öcsém volt a kedvenc unokája, így őt ajándékozta meg vele. Máig emlékszem az üvegre, de méginkább a megdöbbenésre, amit akkor éreztem, amikor felbontottuk az üveget, és megláttuk a sárgás színű, sűrű lötyit, aminek a tetején zsírkarika szerű képződmények látszottak.
Arra is világosan emlékszem, hogy anyám azt mondta, biztos romlott már, és belekóstolt tesztelés céljából. Azt, hogy utána mindhárman, az öcsém, anyám és jómagam is három napig ki sem jöttünk a mellékhelyiségből, azt a romlottság rovására írtuk, és anyám megesküdött, hogy nem fogad el többé semmit öreganyámtól.
Máig sem tudom, hogy valóban romlott volt-e, vagy csak túl zsíros a mi tejnek csúfolt meszes vízen nevelkedett kényes pici-pocónknak :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.02.17. 15:23:11

@Ghita77: :) mókás sztori. Nem hiszem, hogy romlott lett volna, így kell kinéznie a tehéntejnek. A sárgás színnel együtt, igen. Mondjuk te amúgy is rosszul viseled, igaz, mindig elfelejtem, hogy a tejcukorra vagy a tejfehérjére vagy-e érzékeny.


süti beállítások módosítása