Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Csillagoségbolt rezervátum lett a Zselic - Ujjééééé :)

2009.11.17. 08:36 - Brannagh

Címkék: csillagászat romantika csillagos égbolt

Kezdjük mondjuk azzal, mi is az a "csillagos égbolt"? Hát nem az, amiben túl sok embernek lenne része. Lehet ezen felháborodni, de igenis teljes szívből sajnálom az ország lakosságának háromnegyedét, akiknek talán sosem volt benne részük. Néhány hónapja együtt utaztam az IC-n egy budapesti sráccal. Szarajevo környékére tartott túrázni. Szóba került a Dráva, a nemzeti park, és hogy pesten szinte egyáltalán nem látni csillagokat (ezt nevezzük fényszennyezésnek: a közvilágítás és reklámok fénye mindent elnyom, ez a súlyos környezetszennyezés egy fajtája!). A Dráva-parton pedig csak feküdt a hátán éjszakánként, és bámult felfelé: jééé már, milyen gyönyörű, milyen rengeteg, hát ilyen is van?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igen, ez itt a képen a Tejút, vagyis galaxisunk fősávja, ezen a területen összpontosul a legtöbb csillag. Gyönyörű. 

 

Hát ebben nem volt része annak, aki soha nem hagyta el a fővárost, vagy más nagyvárosokat, ahol fényszennyezés van. Még egy egyszerű közvilágítással rendelkező falucska is megfoszt az élmény katartikus kiteljesedésétől. Az a kevés fény elnyomja azoknak a halvány csillagoknak a fényét, amit az emberi szem külön-külön talán már nem is érzékel, de amelyek valami erőteljes ragyogást tudnak adni a sötét égboltnak. Nem áradozom tovább, mindenki próbálja ki saját maga!

Pár kép a fényszennyezett területekről is, az összehasonlítás végett:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Zselic

 

A Zselic tehát a hétvégén kapta meg Phoenixben a címet, mégpedig a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetségtől. Nagyon büszkék vagyunk rá! Európában fej fej mellett első park lett a Zselic a skóciai Galloway Forest Parkkal. Korábban eddig három ilyen terület nyerte el a címet az USA-ban. Na persze, pl Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában bőven vannak ilyen fényszennyezéstől mentes, elhagyatott területek, nem is beszélve az Antarktiszról. De hát a nagy szó az, ha ilyen tereket a nagyvárosok sűrűn lakott környékei mellett szigorú szabályozással tudunk megőrizni. Az, hogy van egy ilyenünk, hihetetlen természeti értéknek számít! Nem akarom lopni senki szellemi termékét azzal, hogy kimásolom a szövegeket, sem pedig tévedésből valótlant állítani, ezért inkább belinkelek pár hasznos, informatív oldalt:

http://www.utazona.hu/magazin/uticel/zselic.htm

http://www.zselica.hu/

http://www.utazzitthon.hu/html/latnivalo.php?latnivalo_id=1552

 Egy konkrét és megfogható élményem kapcsolódik a területhez: kicsi koromban egy alkalommal jártunk a Kassai-völgyben, Kassai Lajos lovasíjászatot, hagyományőrzést, lovakat, stb. bemutató parkjában. Sajnos az egészet eláztatta az eső, a kocsikkal eleve fel sem jutottunk a parkolókig a sár miatt. Ennek ellenére megérte: isteni juhsajtokat kóstoltunk végig a fedett részen! A Kassai-völgyben minden hónap első szombatján nyílt nap van, a belépőbe sem kell belerokkanni, szeretettel ajánlom kirándulási célpontnak:

http://volgy.lovasijaszat.hu/volgy/index.php?module=staticpage&id=2&lang=1

 

Csillagoségbolt túra

 

Lehet arról szó, hogy az ember csak úgy magának meg szeretné nézni, mi is ez a felhajtás ebben a cikkben a csillagos égről??? Elsősorban el kell hagyni ehhez a várost. Tél van, korán sötétedik, igazán nem kell egy egész éjszakát rááldozni a dologra, elég, ha egy pesti mondjuk munka után, vagy hétvégén egy kicsit korábban autóba ül, és elindul a hegyek felé. Minél távolabb, annál jobb! Aztán ha már elég sötét van, leállítjuk a kocsit, kikapcsoljuk a fényszórókat, a telefont, a belső világítást, a rádiót: legyen tökéletes a sötét. Meg fogtok lepődni, az emberi szem milyen könnyen hozzászokik. Sokkal jobban látunk a sötétben, mint a legtöbben azt gondolnák. Az a legjobb, ha felszerelkeztünk plédekkel, hálózsákkal, nagykabáttal, sátoralátéttel, és mint a viccben a kisgyerek: tudom, mama, sál, sapka. Üljünk ki a földre, vagy feküdjünk hanyatt, és bámuljunk. Ha csak a szépséget engedjük be  a szemünkbe, már az is nagyszerű, de ha van valaki, aki ért is a csillagokhoz, csillagképekhez, az nagyszerű, további tudnivalókkal gyarapodhatunk. De kiváló lehetőség ez egy romantikus estére is: ha viszünk forró teát, vacsorának valót egy kosárban, egy nagy plédet, összebújni alatta a párunkkal.

Ajánlom mindenki figyelmébe a hullócsillagos időszakokat. Mindenki hallott már a Perseidákról, vagyis az augusztusi meteorrajról, melynek maximuma aug. 13 környékére esik. A ZHR rövidítés azt jelzi, adott helyről óránként kb hány hullócsillag figyelhető meg (tökéletes körülmények között persze, tehát pl egy csillagoségbolt rezervátumból!). A Perseidák esetében ez 110 körül mozog. Kevesen tudják azonban, hogy nem csak nyáron érdemes figyelni. A Quadrantidákat láthatjuk január 1-5 között, ZHR-jük 120 körül van. Továbbá: Leonidák dec. 14 körül, illetve már itt vannak a szomszédban a Leonidák, a maximumuk nov. 17-18-ra esik. Hasonlóan látványos mind, ha a látási viszonyok kedvezőek. 

Részletes táblázat a meteorrajokról itt:

http://radiomet.mcse.hu/rajok.html

 

Legkésőbb éjfélre haza is lehet érni, adott esetben még a munkába felkelés idejét sem zavarja meg jobban, mint ha valaki bulizni, táncolni marad ki éjszakára. 

(Nem mellékesen szeretném megjegyezni, hogy az eddigiektől eltérően a cikkben nem a saját fotóim láthatóak, hanem a google-ről töltöttem le. Sajnos az itthoni gép ilyen képek készítésére még nem alkalmas, de hosszú távon dolgozom a problémán. Ha nem a saját képeimet töltöm fel, azt mindig jelölni fogom!)

 

A lehető legszebb eget mindenkinek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr471531048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása