Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Szlovák krémes

2010.02.07. 09:29 - Brannagh

Címkék: konyha recept sütemény lakoma

 Harmadszorra próbáltam meg a krémes készítést. Elsőre nem jött le a tészta a sütőpapírról. Másodszorra sem, sőt akkor még a krémet is elszúrtam. Tanulság: amibe már tettél zselatint, azt ne tedd a hűtőbe, különben tál alakú krémet kapsz. Habár akkor megeheted legalább pudingnak. Harmadszorra viszont tökéletes lett, de annyira elégedett voltam, hogy már-már a föld fölött lebegtem a katarzistól.

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 dl víz
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 tojás

A krémes és például a képviselőfánk is égetett tésztából készül. Ezzel nem gyakran találkozunk a konyhában, nem is könnyű megcsinálni szerintem, ezért a legtöbben csak megveszik a mirelit tésztát, és egyszerűen beletöltik a krémet. Azért ez sem megvetendő, de én inkább szívesen készítek mindent saját kezűleg.

Az égetett tészta lényege, hogy nem egyszerűen összekutyuljuk a hozzávalókat, hanem egy lábosban összeforraljuk őket, így keverjük ki a tésztát. Tehát először egy lábosban felforraljuk a vizet benne a margarinnal, hogy a margarin egészen elolvadjon. Ezután célszerű takarékra kapcsolni vagy kisebb lángra áttenni a lábost. Belekeverjük a lisztet is, ez mehet akár több részletben is. Addig kevergetjük egy fakanállal, amíg egy szép kerek gombócot nem kapunk, ami elválik az edény falától. Persze vigyázni kell, hogy az alja ne kapjon le, tehát otthagyni nem lehet a tésztát. Ezután levesszük a tűzről. Ha nagyjából már kihűlt, ráüjük a tojásokat, és kézi habverővel alaposan eldolgozzuk őket. A tészta ragacsos trutyinak fog végül kinézni.

A sütőt előmelegítjük úgy 220 fok körül. A sütő aljára tegyünk egy lábost benne kb fél liter, liter vízzel. Ahhoz ugyanis, hogy a tészta szépen megemelkedjen és hólyagos legyen, gőzre van szükség. A megadott tésztamennyiségből gáztepsi méretben két lapot lehet sütni. Ehhez béleljük ki sütőpapírral a tepsit (szerintem a legjobb a spar márkájú papír), és hogy biztosan ne tapadjon le a tészta, én még ecsettel egy kicsit meg is kentem olajjal. Ezután kenjük szét a papíron a tészta felét. Nem könnyű, de érdemes vesződni vele. Ne legyen sehol lyuk a tésztában, inkább a széle legyen kicsit egyenetlen, vagy kisebb a lap. Tegyük sütőbe a középső szintre. Kb. 15-20 percig kell sütni. Az első 8-10 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, különben a tészta összeesik (kiszökik a gőz, illetve hirtelen csökken a hőmérséklet a sütőben). Ha elkészült, jó esetben egyetlen mozdulattal, simán le lehet csúsztatni a tésztát a papírról. Ugyanígy készítsük a másik lapot. Hűlés közben helyezzük rácsra a tésztát, vagy pár percenként fordítsuk meg, hogy ne vizesedjen be az alsó része.   

Hozzávalók a sárga krémhez:

  • 2 csomag vaníliás puding
  • 5 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • fél csomagnyi zselatin vagy habfixáló

Kevés tejben egy lábosban elkeverjük a pudingot, felöntjük a többi tejjel, és megfőzzük, mint rendesen a pudingot. Mikor majdnem teljesen kihűlt, habverővel felverjük, hozzákeverve a porcukrot és a zselatint vagy habfixálót. Ezután félretesszük, hogy teljesen kihűljön. Néha érdemes megkeverni, és ellenőrizni, hogy nem kezd-e alakra dermedni, mert ha igen, akkor sürge rá kell kenni a tésztára. 

Hozzávalók a fehér réteghez:

  • 6 dl habtejszín
  • 1,5 csomag zselatin vagy habfixáló
  • 10 dkg porcukor

A tejszínt elkezdjük keményre felverni habverővel. Közben egyenletesen adjuk hozzá a cukrot és a habfixálót vagy a zselatint. Ha elég kemény lett a hab, el lehet kezdeni betölteni a tésztalapokat. Vigyázat: ha túl sokáig habverőzzük a tejszínt, vaj fog kicsapódni belőle. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kész, legalább egy órára hűtőbe tesszük. Úgy tapasztaltam, hogy a zselatinnal készült krém hamarabb szilárdra dermed, a habfixálós krémmel érdemes inkább legalább 2 órát várni, hogy hűljön. 

Én nem szoktam semmit sem tenni a tészta tetejére, de sokan szeretik, ha meg van szórva porcukorral (pfúúúúj :)) vagy megkenve olvasztott csokival. 


 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr641735746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása