Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Ajándék nyalánkság Valentin-napra

2010.02.12. 19:42 - Brannagh

Édesszájúaknak (nemcsak férfiaknak) lehet készíteni néhány óra alatt finom bonbonszerűséget. A dolog lényege, hogy a kanálról lehet lenyalogatni a finom csokoládét. Előrebocsátva: tisztaságmániásoknak nem ajánlott. Ugyanis amíg hűl és keményedik a csoki, bizony előfordul, hogy le-lecsöpög. Namármost én nem vagyok szívbajos, simán feltörlöm az ujjammal, és még jóízűen el is fogyasztom. Elvégre én sikáltam meg előtte az asztalt, nem igaz? Ja, és utána is én fogom megsikálni, bizony, ez is így van. De szerintem megéri a szöszölést, mert igazán mutatós meglepetést lehet így készíteni, különféle ízesítésekkel. Az alapötletet ez a kép adta (próbáltam kitalálni, ki lehet a gyártó, de sajna nem olvasható elég jól a címke):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

  • egy tábla tortabevonó csoki (ét, tej, fehér vagy később ezek keveréke) én az Aldiban vettem egy nagy tábla osztrák tortabevonót, az kiválóan bevált
  • 8-10 teáskanál vagy desszerteskanál (ez utóbbi nagyobb, tehát több fér rá, illetőleg ezzel párhuzamosan kevesebb macerával jár a dolog)
  • kevés étolaj
  • különféle finomságok, amivel ízesíteni lehet a bonbonokat, pl. mazsola, kókuszreszelék, színes csokidara, darált mogyoró vagy dió, és így tovább 
  • poharak és nehezékek, amivel meg lehet támasztani a száradó kanalakat

Első lépésként fel kell olvasztani a csokit. Ezt úgy kell csinálni, hogy egy lábosban felteszünk vizet forrni, a lábos szájára pedig ráteszünk egy rápasszoló kerekedősebb aljú műanyag tálat. Ebbe tördeljük bele a csokit, plusz hozzáöntünk kbe egy fél evőkanál étolajat. A csokit a gőz fogja megolvasztani. Ha már az egész folyós, el lehet zárni alatta a gázt, mert még sokáig tart, amíg az olvasztott csoki megdermed. 

Ekkor jön a macera. A kanálkákat egyesével belemártogatjuk a csokiba, majd lecsöpögtetjük, amennyire lehet. Ezután kitesszük őket dermedni úgy, hogy lehetőleg vízszintesen álljanak: egy pohár peremén egy kisebb nehezékkel, pl. kávéalátéttel megtámasztjuk őket. Valószínű, hogy egy picikét még csöpögni fognak. Ha félig megdermedtek, belemártjuk őket az előkészített mogyoróba vagy más ízesítőbe. A következő csokiréteg már csak a kanál belsejébe kerül, mert persze ezt az öblöt ki kell tölteni, majd ezt is alaposan megszórjuk, meghempergetjük az ízesítésben, és újra kitesszük száradni. Természetesen az öble felfelé nézzen, különben értelemszerűen kicsorog belőle a finomság. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kész minden kanál, és még mindig van maradék csoki, akkor azt célszerű formákba önteni. Én rózsa formájú szilikonos muffinformák aljába öntöttem, de lehet használni még gipsz- vagy szappanöntő formákat is. Na  persze gipsz- és szappanmaradék ne legyen benne. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végső simításként a csomagolás jön: megfelelő méretű celofán négyzet vagy kör. Ezt egy szalaggal megkötjük a kanál nyakán, és attól függően, hogy a megajándékozott férfi vagy nő (esetleg nagymama, kolléga, stb, mert hát ugye nemcsak valentinozni készülhet a nyalánkság) mindenfélével lehet díszíteni. Például kicsi szál virággal, üdvözlőkártyával, más apró ajándékkal, gyönggyel, ha jól megy a befektetés, akkor gyémántos nyaklánccal  :))  

Ami fontos: tessék odafigyelni, hogy a megajándékozott elfogyaszthatja-e a délutáni suvickolás gyümölcsét. Nem ajánlott ugyanis: cukorbetegeknek, mogyoróallergiásoknak, laktózérzékenyeknek, és más hasonló betegségekkel együttélőknek. Legnagyobb bánatu(n)kra. De ha másnak nem, még dísznek is egészen szépek. 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr451753058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.02.12. 21:58:10

Ötletes, bár akik megrögzött csoki harapók, nem biztos, hogy jól járnak vele :)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.12. 22:04:16

Nem vagyok edes szaju, de a kepek alapjan megjott egy kis csokihoz az etvagyam.

phaidros 2010.02.12. 22:08:25

Hoppá, ott van a polcon az ottfelejtett 80%-os csokim. :) Köszi! :D

Sil 2010.02.12. 22:30:42

A gyártó neve Saxon Chocolates. (A címke olvasható részei alapján remekül lehet ám keresni. ;) )

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.02.12. 22:59:05

@Sil: köszi az infót :)) próbáltam ám keresni, de úgy látszik, a gugli most nem volt a barátom. Egészségére mindenkinek :)

Goyo 2010.02.12. 23:31:30

Sajnos a tortabevonók nagy részének elég kevés köze van a csokoládéhoz, de az ötlet jópofa.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.02.12. 23:34:25

@Goyo: a cél a nem túl költséges kivitelezés volt. Persze, mondhatnék Lindtet is, de az már más kategória. Egyébként mindenki olyat választ hozzá, ami a kedvére esik. A sima táblás csokik annyiban nem jók, hogy nem keményednek meg eléggé. A magas kakaótartalmú, kemény csokik általában okék.

Goyo 2010.02.12. 23:48:41

A Lindt csokik és a tortabevonók között azért még van egy pár opció. Tudom, hogy kötekedés, de egyszer elolvastam, hogy mit tartalmaz a tortabevonó, amivel édesanyám tönkretette a zserbóját. Azóta ezen nem spórol.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.02.12. 23:56:31

@Goyo: igazán elismerem az igazadat, de tényleg :)
Habár az aldis csokik (mármint a saját márkájuk) tényleg jó. Sajna így éjfélkor nem tudnám felidézni a beltartalmát, de még a nevét sem. Arra emlékszem, hogy osztrák csokik.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.02.12. 23:58:24

Ami rémálmomban se jöjjön elő, az a kakaós tejbevonónak elkeresztelt borzalom. Pedig mindjárt húsvét, úgyhogy tonnaszámra el leszünk árasztva vele... :(( a karácsony dettó ilyen volt

Utazó677 2010.02.13. 08:47:28

Ez nagyon jó, köszi!

Linoly 2010.02.13. 09:55:20

@Brannagh: Tedd az összes nyuszi-bari-miki figurát egy nagy lábosba, kis tej és kakaó hozzáadásával olvaszd fel. Szeletelj különféle gyümölcsöket (kivivel a legjobb) piciny kockákra, tűzd őket fogpiszkálóra és mártogass:) Esetleg gyűjtsd be a szomszédgyerekektől is:)

Én nem értem amúgy... Még senkivel sem találkoztam aki szereti ezeket a jobb-ha-nem-tudjuk-miből-van figurákat, mégis minden húsvétkor-mikinapkor ellepik az üzleteket... :-/


süti beállítások módosítása