Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

18-as karikát a híradókra!

2010.03.31. 19:24 - Brannagh

 

Óvodás, kisiskolás koromból emlékszem, hogy este 8-kor volt a hivatalos takarodó otthon, hétköznapokon mindig ilyenkor kellett aludni menni. Ez ugye még az esti filmek elé esett/esik. Az esti híradót fél 7-kor vetítik a csigatévén, és ez azért manapság, még ha nagyon konzervatív a szülő, akkor is bőven az alvásidő elé esik. 

 

Ezért nem értem én ezt a dolgot: hogy van az, hogy a filmekkel, sorozatokkal kapcsolatban viszonylag szigorúak a szabályozások: mi az, ami egy adott életkor alatt káros a gyermekek lelki fejlődésére, és nem ajánlott/nem szabadna látniuk. Felelős szülő odafigyel az ilyesmire, de az ilyen filmeket épp ezért késő este kell vetíteni is. Ellenben a híradó, ami szintén tocsog a vértől, szabadon garázdálkodva próbálkozhat be lassan bármilyen durva képekkel. 

Elnézést, ha nem emlékszem pontosan a dátumokra. Pár évvel ezelőtt történt egy tragikus eset egy uszodában: egy hiányzó rács miatt egy kisfiút gyakorlatilag beszippantott az úszómedence lefolyója. A híradóban, illetve, ha jól emlékszem, az utána következő magazinműsorban is meglehetősen plasztikusan ecsetelték a részleteket. Nagyjából akkor hagytam fel a híradók nézésével, és jó ideig csak írott cikkekből tájékozódtam, akkor legalább megválogathatom, mit olvasok el, és mit nem. De egy fél év után már újra be-becsúszott pár esti híradó, főleg, ha egybeesett a családi vacsorával. Egyébként egy alkalommal anyukámmal megszámoltuk: épp 23 hulla fordult meg az alatt a fél óra alatt a tányérunk felett. 

Értem én, hogy olyan ez, mint Rómában a gladiátorharcok: a társadalom ingerküszöbe az egeket verdesi, hát muszáj valahogy kizökkenteni a monotonitásból, hogy ja, hát  nem megint hárman karamboloztak ma is... uncsi, uncsi lassan? De amit ma láttam, épp csak nemrég a tévében, az túlmegy minden határon. Az orosz öngyilkos merénylő nőkről szóló híradás melléklete egy videofelvétel volt épp csak kitakart halottakkal, haldoklókkal, sebesültekkel. A hírolvasó odáig ment, hogy felhívta a figyelmet, hogy jól hallani a sebesültek jajgatását, segítségért könyörgését. Ezt talán azért mégse vacsoraidőben... legyen letölthető a netről azoknak, akik kapnak a katasztrófaturizmusra is, de ne tolják be a családok otthonába, a gyerekek közé. 

Már látom előre az ellenérveket:

  1. el lehet kapcsolni, nem kötelező ezt nézni...
  2. de hát ez a való élet, nem nevelheted a gyereket illúziókban...
  3. hiszen  még a mesék is épp ilyen rosszak...
  4. vagy hogy a csecsemők, kisgyermekek ezeket úgysem értik még, mindegy nekik...

Ha ez ellenérv lenne, hogy el lehet kapcsolni, akkor akármelyik pornó vagy vérengzős film is mehetne a délutáni-esti főműsoridőkben? Nem beszélve arról, hogy az ember nem is igen tudhatja tévéműsoroknál, mire számítson, milyen képet fog kapni a következő percben. Lehet, hogy egy apuka bekapcsolja a híradót, mert abból indul ki, hogy legfeljebb békésen ölik egymást a politikusok, vagy legfeljebb a "szokásos" baleseteket jelentik be. Semmi "komoly", ugyebár. A kétéves kislány babázik a padlón, és nemsokára nemtudni, miért tépi ki a babái karját, miért ébred éjszakánként rémálmokból. 

Na persze, hisz ez a való élet, nem lehet eltitkolni senki elől. Ha a gyerek véletlen beletéved egy 18-as karikás adásba, netalántán simán csak a reggeli rajzfilmben ölik a mesefigurákat, azt az ember el tudja magyarázni, hogy nem igazi, ez nem is történt meg, csak eljátszák, mint ahogy a királylányost szokták, meg a doktorost, meg a többit is a gyerekek az oviban, iskolában, barátoknál. Ha meg nyöszörgő haldoklókkal bélelik a híradót azt mondom: "Hát tudod, kicsim, ilyen az élet...."

 

Igenis, a kisfiúknak, kislányoknak a tűzoltós, meg a csipkerózsikás meg a többi legyen a valóság. Ebből tanulják meg elválasztani a jót és a rosszat, felbecsülni, megbecsülni, mik a valódi értékek az életben. Úgyis kialakul magától, melyik az az életkor, amikor már fel tudja dolgozni a halál tényét, de ezt nem kell tetézni véres, letépett testrészes, haldoklók nyögéseivel illusztrált hírekkel. 

Mert Csipkerózsika felébred a száz éves álomból...

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr791884923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ijasz88 2010.03.31. 21:10:50

Nah, tök igazad van tesókám. Az ORTT agyba-főbe bünteti a tévéadókat ha már egy rossz szót is szólnak rossz időben, viszont a híradóban bármi megengedett. Le lehet adni a véres híreket 10 után a többit meg fél 7kor.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.03.31. 21:35:04

Kösze :D Elsőre nem esett le, ki az a bátor, aki letesókámoz :D:D:D

Linoly 2010.04.02. 19:59:18

Hát igen.. Reggel felkelsz, és bekapcsolod a TV-t. Reggeli kávéd/teád mellett teljesen érdektelen emberek beszélnek teljesen érdektelen témákról úgy, mintha bárkit is érdekelne. Valaki, akiről azt se tudom, hogy kicsoda szakított valakivel, akiről azt sem tudtam, h együtt van vele, és ehhez hasonlók. Esetleg valami vezetőt marcangol szét a riporter. Jobb esetben eztán tanulni/munkába indulsz. Ha nem nézheted a televetélkedők iq-kérdéseit, miszerint mondjon két állatot, ami L betűvel kezdődik.. Délután a házid avagy a főzőcskézés mellé kapsz egy csokrot néhány ember(?) magánéletéből a Mónika- és Balázs-show (vagy franc tudja mi van most) keretein belül. Vacsihoz pedig a meggyilkolt-megerőszakolt-elrabolt-megfojtott-felgyújtott áldozatok járnak.. Vacsi után pedig megtanulhatod az értékrendet a Jóban-rosszban és hasonlók sztárjaitól..
Nem is értem, miért nem nézek mostanában TV-t... (eltekintve a szombat-vasárnap délelőtt meséktől :) )
Mindemellett nem hiszem, hogy egy 18-as karika bármin is változtatna. A szülő vagy anélkül is tudja, hogy az ő gyermekének való/nem való-e a híradó, vagy pedig a 18-as karikával sem törődne.. Talán máshol kell keresni a megoldást...
És ami a legfontosabb: értéket adni a gyermeknek, hogy ne a TV nevelje fel, ne abban a semmilyen életben éljen, amit az sugároz felé.

Nah, most vár a munka :) :)
Híradómentes szép estét mindenkinek .)


süti beállítások módosítása