Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Házi sütésű kenyér

2010.07.21. 11:21 - Brannagh

Címkék: video vers konyha recept

Kányádi Sándor: Nagyanyó-kenyér
 
Búzát vittem a malomba,
hej, de régen volt,
amikor még a Küküllőn
malom duruzsolt.
 
Megőröltem a búzámat,
lisztje, mint a hó,
Örült neki a ház népe,
kivált nagyanyó.
 
Sütött is az új búzából
olyan kenyeret,
illatára odagyűltek
mind a gyerekek.
 
Azóta is azt kívánom:
legyen a világ
olyan, mint a búza közt
a kék búzavirág.
 
Mindenkinek jusson bőven
illatos-fehér,
ropogósra sütött, foszlós
nagyanyó-kenyér!
 

Sajnos vagy sem, nekem nem volt olyasféle élményem kiskoromban, hogy anyukám vagy a nagyanyám hajnalban felkelve sütötte az aznapi kenyeret, netán kalácsot, más péksüteményt. Sosem volt kemencénk, sem a házban, sem a kertben. Ez viszont kétségtelenül sajnos. Ha nagy leszek, saját házzal/lakással, biztos, hogy valamelyik változatot megvalósítom. Nagy álmunk egy szép búbos kemence a nappali közepére, ami egyrészt fűt télen, másrészt sütni lehet benne, esetleg a hozzáépített kályhán főzőcskézni is. Nagyszerű lehet télen egy kötött takaróba bújva nekidőlni a búbos oldalának és olvasgatni. Reggelente pedig, amikor még sötét van kint, finom illatú házi kenyeret sütnék. 

Ez persze a nosztalgia része a dolognak. A házi kenyér másik nagy előnye, hogy olcsóbb, és szerintem jobb is, mint a bolti. Kis túlzással szólva nem kerül több időbe elkészíteni, mint elsétálni a bolthoz és vissza. Ha a hozzávalókat nézem, akkor pedig nagyjából félárra jön ki. 

  • 1 kg liszt:                                                                 70,-
  • 1 cs (5 dkg) élesztő:                                                35,-
  • + csipet cukor, kiskanál só, 5 dl kézmeleg víz
  • + a sütéssel elfogyasztott gáz vagy áram          _____________

      Összesen (csak úgy saccra) max.:                               130,-

A kenyérsütés egy roppant egyszerű dolog. A recept is a legegyszerűbbek közt van. Nagyjából kétujjnyi vizet melengetünk egy bögrében vagy láboskában kézmelegre, és beletesszük az élesztőt, hozzá a kevés cukrot, hogy a baciknak legyen mivel táplálkozniuk. Ha jól érzik magukat, 2-3 perc alatt felfut az élesztő. A maradék vizet is langyosra melegítjük, ugyanis a kelt tésztában tovább szaporodnak az élesztőbaktériumok, és szeretik, ha kellemes meleg környezetben tehetik ezt.

Ezután nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót összeborítani egy tálba, és tésztát gyúrni belőle, ragacsmenteset. Én bármikor készséggel elismerem, hogy lusta szakács vagyok: tésztát kézzel nem gyúrok, arra találták ki a habverő dagasztókarjait. Sokkal gyorsabb és tisztább munka. Tésztagyúrásnál érdemes a vizet fokozatosan hozzáadni a liszthez.

Akkor jó a tészta, ha szép gombócba összeáll, nincsenek benne lisztcsomók, és könnyedén, pókhálószerű szálakkal elválik az edény falától. Kb. 3 perc alatt el lehet érni ezt az állapotot. Ezután kendővel letakarva meleg helyre félretesszük a tálat, és hagyjuk, hogy a bacik tovább dolgozzanak, és a tészta alaposan megkeljen. Nagyjából a duplájára kell nőnie az eredeti méretének. Hogy ezt mennyi idő alatt éri el, az erősen függ a tészta és a környezet hőmérsékletétől, az élesztőbaktériumok szaporodási kedvétől, stb. Általában úgy szokták mondani, hogy egy órát kell keleszteni, de ez inkább olyan menjünk biztosra idő: a receptíró ilyenkor azt gondolja, ennyi idő alatt még a leglustább tészta is meg kell, hogy keljen. Szóval mondjuk 20-60 percet kell keleszteni. 

Ha a tészta már jónak tűnik, borítsuk lisztezett deszkára. Jól át kell gyúrni, eközben pedig további lisztmennyiséget vesz fel a tészta, nagyjából 10 dkg-t. A gyúráshoz használt lisztmennyiséget soha nem jelölik a receptek, nem kell "tartalékolni" az előírt mennyiségből. 

 

Pár hete láttam egy főzős műsort, de becsszó nem tudom a címét. Talán a paprika tv-n volt. Két pasas kenyeret sütött, és onnan lestem el egy jó kifejezést, hogy mikor jó a gyúrt tészta. Ők "melltesztnek" nevezték: akkor kész a tészta, ha egy ujjal megnyomva olyan a tapintása, mint a női mellnek  :)

Sütőpapírt terítünk a tepsibe, beletelepítjük a tésztagombócot, és cipó formát alakítgatunk belőle. A végén pedig megvizezett késsel bevagdaljuk a tetejét. 230 fokra előmelegített sütőben sütjük szép halványbarnára. Igazából ha már a tepsiben a tészta, akkor érdemes begyújtani a sütőt, mert mielőtt betennénk, még érdemes 10 percet pihentetni a tésztát egy kendő alatt. A sütésidő ennél az 1 kg lisztes méretnél nagyjából 40 perc ezen a hőmérsékleten, de nemrég, mikor egy fél kilós méretűt készítettünk, csak 20 percig kellett sütni. Amikor sütés közben egyszer rápillantunk a félkész kenyérre, érdemes vízzel megkenni a tetejét, attól szép fényes lesz. Mielőtt megvágnánk, meg kell várni, hogy legalább nagyjából kihűljön a kenyér, különben nem igazán lehet szelni. Vajjal megkenve, hozzá feta sajtot csipegetve isteni. 

 

Aki szereti a változatosságot, az ezzel a kelt tészta recepttel nagyon jól jár. Gombócokat formázva lehet belőle zsemlét sütni, de hajtogatható kifli vagy perec alakra is. Sőt, gyakorlatilag ugyanez a pizzatészta is, igaz, nekem sosem sikerült még a vékony változatot megsütni belőle. Bár az is igaz, hogy a vastag tészta is nagy sikert aratott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr162165698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghita77 2010.08.31. 14:37:23

Ez az egyetlen recept, amit még ha elrontok is, sikerül ehetőre megvalósítanom. Még az életben nem jött fel előírásszerűen a tészta, pedig rendesen hagyok neki időt...de én nem is kenyérnek, hanem pizzatésztának sütöm, ahhoz pedig tökéletes megkeletlenül is. Egy kis oregánót szoktam beleszórni az "alapanyagba", és tökéletes lesz, ha félig sülten rákenem a szószt. :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.08.31. 19:29:46

@Ghita77: az élesztő az egy érdekes dolog. Kényeske, de igazából csak kedveskedni kell neki :) A bacitenyészetnek két dologra van szüksége: kajára, ez a cukor, és kellemes hőmérsékletre a növekedéshez. Ha kenyér vagy pizza tésztát csinálsz, akkor vízben kell keleszteni az élesztőt. A víz legyen kellemes meleg, ha az ujjaddal megkavarod, akkor nem hűl ki, amíg felfut az élesztő. Viszont ha túl forró, akkor kinyírod vele a bacikat. A vízbe mindig kell tenni némi kristálycukrot, egy 5 dkg-os élesztőhöz én kb egy csapott kávéskanállal szoktam. Ha édes tésztáról van szó, és tejben futtatod, akkor abban már van némi tejcukor, ezért éhen talán nem halnak, ha ki is felejted, mégis ilyenkor is érdemes külön megetetni őket.
Következő fázisban tésztagyúráskor a liszthez adott víz szintén kézmeleg legyen, és azonnal dolgozd össze a tésztát, akkor nem lesz ideje kihúlni. Kellemes meleg helyre tedd félre kelni, mondjuk radiátor vagy tűzhely mellé, nyáron akár a napra is, de ilyen 40 fokokban szerintem még a bacik is izzadnak, árnyékban is.
Ja, és mindig le kell fedni egy konyharuhával, ami bent tartja a meleget a tálban, mint egy vékony takaró. Tulajdonképpen ennyi az egész, ha a kellemes meleg és a csipet cukor szabályát betartod, akkor mindig sikerülnie kell :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.22. 14:00:54

"reggelente, mikor még sötét van"

a valóság az, hogy reggelente legalább fél óra, míg egy kicsit meleg lesz, addig hideg van.
és ahhoz, hogy még sötétben tudj kenyeret sütni, nagyjából előző este el kell kezdened felfűteni a kemencét:D

romantikusnak romantikus, de nem annyira, mint képzeli az ember, amíg nem próbálta:D

én kedvelem, de ha reggel elkezdem fűteni a kemencét, nagyjából dél utánra lesz elég meleg egy kenyérhez vagy kalácshoz.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.02.22. 17:08:59

@Babette_: sosem volt kemencénk, sajnos, majd ha nagyok leszünk a párommal, eseti használatra talán építünk egyet, de ez még messze van, saját ház kérdése lesz. Nem akartam azt a benyomást kelteni, hogy összefüggés lenne a két mondat közt, őszintén szólva kemencét még sosem kellett kezelnem. Vannak viszont azok a lakásba beépített kályhák (pár helyen búboskemenceszerűséget is építenek) amikhez hozzácuppantottak még egy tűzhelyet is, ami jobb esetben nem csak dekoráció, hanem használni is lehet. Gondolom, így a felfűtés is egyszerűbb. A sparheltes megoldás is nagyon tetszik, arra még emlékszem gyerekkoromból, és a munkám folyamán is találkoztam vele, sok család használja még fűtésre és egyben főzésre. Bár végső soron, ha önmagában ez biztosítja csak egy lakás/helyiség fűtését, akkor elég nagy hőmérsékletkülönbségek állhatnak elő.

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.22. 20:53:31

@Brannagh: épp felújítás előtt állunk, így mindenre tudom a választ:)
ez a kemence kívül nem meleg, tehát ez nem fűt. le lesz bontva, és egy kisebbet építünk(az eddig tervek szerint), ami kevesebb helyet foglal (ez 6 nm), és gyorsabb felfűteni, sparhelt is van, azzal fűtjük a konyhát, szeretem, a nagymamámra emlékeztet, ezért tervezzük meghagyni, csak még nem tudjuk, hova fogjuk tudni tenni.


süti beállítások módosítása