Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Házi joghurt és más tejtermékek

2010.05.10. 07:25 - Brannagh

Falun lakva nagyon könnyű hozzájutni a friss házi tejhez, mi több, a "tejes néni" személyesen hozza házhoz a reggeli fejésből való, még meleg tejecskét.  Nagyjából két naponta két liter szisztémában. Ennek a finomságnak a sorsa aztán attól függ, hogy épp akkor mennyire vagyunk tejfalánkok. Ha süteménybe kell, akkor még kevés is, de olyan is volt már, hogy akár 4-5 liter tej is felgyűlty a hűtőben. Ilyenkor érdemes gondolkodni azon, hogy valamilyen további tejterméket állítsunk elő belőle. 

Előre bocsátom, hogy aki ijedős, az most kapjon a szívéhez, és ne később botránkozzon meg: forralatlan tejről van szó. Csupáncsak tehénmelegen jön a tejestől, és itthon sem forraljuk, mert egyszerűen nem szeretjük az ízét. Mi több, nekem konkrétan hányingerem van tőle, egyszerűen nem tudom úgy meginni. Viszont teljes mértékben megbízunk a termelőben: jó tíz év alatt, amióta szállít hozzánk, semmi panasz nem volt tejecskére. 

Szóval most jön a technikai része a megmaradt tej felhasználásának. Hogy miket lehet belőle készíteni, az elsősorban mennyiség kérdése:

  • aludttej
  • tejszín 
  • tejföl
  • tejsavó
  • túró
  • kefír
  • joghurt
  • vaj

 
Az aludttej és társai

Az első számú tennivaló minden esetben ez: végy egy köcsögöt (népművészeti cserépedényt) és borítsd bele a lehetőleg minél zsírosabb tejet. Itt most elsősorban házi tejről van szó, mert boltit nagyon ritkán használunk. Abból gondolom a 3,5-ös a lehető legjobb, hogy ennél soványabb tej fog-e aludni, azt nem tudom. A köcsögöt lazán fedjük le valamivel, csak azért, hogy semmi se potyogjon bele, és állítsuk meleg helyre. Télen nálunk ez mindig a radiátoron van, így nyáron vagy egy napos ablakba tesszük, vagy kivárjuk, amíg kicsit hidegebb helyen állva készül el. Persze, így tovább tart. A hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt elkészül az aludttej. Azt viszont sokan nem szokták tudni, hogy ennek is rétegei vannak. A tejben lévő zsír ugyanis könnyebb a vízrészecskéknél, ezért a köcsögben a legfelső, legzsírosabb réteg lesz a tejszín, alatta a következő réteg a tejföl, az alatt, kicsit a kicsit még pezsgő ízű valódi aludttej, legalul valamennyi tiszta savó. Minél gazdagabb volt a tej, annál kevesebb a savó. 

Ezek az alkotórészek, ha kanállal külön-külön lemerjük őket poharakba, máris felhasználhatóak/fogyaszthatóak. Persze nem olyan az ízük igazán, mint amit a boltitól megszokhattunk, de ez természetes. 

Felülről lefelé haladva vegyük először a tejszínt. Natúr állapotban például szószokhoz lehet keverni ugye, de ha kézbe kapjuk a habverőt, akkor a házi tejszínből is nagyszerű tejszínhabot lehet verni. És ha nem hagyjuk itt abba a dolgot, hanem kitartóan tovább habverőzzük, akkor a maradék víz is ki fog csapódni a tejszínből, és végül létrejön a vaj (ez, ugye, az úgynevezett köpülés). Először kis göböcökre esik szét a tejszínhabunk, aztán már lassan a vizet is le lehet önteni a vajról, konyharuhán alaposan ki kell rázogatni, amíg össze nem áll, és máris fogyasztható. Hogy hűtőhidegen mennyire kenhető, az a megmaradt víztartalmától függ: minél több vizet sikerül kikényszeríteni belőle, annál könnyebben lehet majd kenni (annál magasabb lesz a tiszta zsírtartalma). Aztán akár ezt is lehet kikeverni mindenféle fűszervajakká, ez már csak fantázia kérdése. 

A tejfölt tejfölként lehet hasznosítani, természetesen. Az aludttej tökéletes reggelire szerintem, akár belekevert müzlivel, magokkal, akár anélkül, vagy egy szelet pirítóssal csak simán. Fel lehet turmixolni lélottyosabb gyömölcsökkel vagy darabos lekvárokkal, esetleg befőttel: a joghurthoz hasonló, de savanyúbb, csípősen pezsgő ízű finomság lesz belőle.

A savó akár önmagában, akár némi gyümölcsléve felöntve nagyon jó nyári szomjoltó ital. De a házi szépészetben is lehet használni: fürdőbe öntve és arcmosáshoz használva állítólag nagyon jót tesz a bőrnek. Gondolom, mint a gyümölcsök is, amit házi szépítkezéshez ajánlanak, a savasságával letisztítja az elhalt hámsejtecskéket. Igazából ezt még nem próbáltam. 

 

Házi joghurt és kefír

Ezek már nem az aludttej melléktermékei, hanem önállóan kell készíteni őket. A lényege mindkettőnek ugyanaz. A tejet felmelegítjük, de nem forraljuk. Mennyiségtől függően teszünk bele egy kevés cukrot, mondjuk literenként 1-2 csapott evőkanállal. Levéve a tűzről ezt is köcsögbe öntjük, és belekavargatunk egy kisdoboznyi natúr joghurtot vagy kefírt, attól függően, hogy mit akarunk készíteni belőle. Mert ugye a joghurt például tejből és joghurtkultúrából készül, amihez viszont ténylegesen a kultúrára nincs szükségünk. Mint reklámok tömkelege ontja ránk naponta: a joghurtban még kismillió élő baktérium van, akik szépen elkezdik majd átalakítani a lakásul adott tejet joghurttá. Nekünk nincs más teendőnk, mint újra csak egyenletes, finom meleg helyen tárolni a köcsögöt, és várni úgy 12 órát, hogy besűrűsödjön. Először édeskés lesz az íze, az állaga pedig sűrű tejszínre fog emlékeztetni, de minél tovább várunk, annál savanykásabb lesz. Én arra tippelek, hogy azért, mert elfogy a tejből a bacik ételéül szolgáló cukor. 

A kefírrel ugyanígy kell eljárni, de igazából azt még nem készítettünk itthon. Ám ami késik, nem múlik. Érdemes még gondolni erre: nem kell folyton bolti joghurtot és kefírt venni, hogy elkészíthessük a házit. Épp elég, ha a kész háziból félreteszünk egy fél pohárkával, amit fel lehet használni a következő adag tejnél. 

A kész joghurt önmagában is nagyon finom, de a legjobb gyömölcsökkel feldobva. Darabosan vagy összeturmixolva, az szinte mindegy. Az én hirtelen megoldásom most darabos meggyeket bőven tartalmazó házi lekvár belekverése volt, plusz cukor egy szál sem került bele. Isteni lett. 

 

 

 

 

 

Cserpes Sajtműhely

Aki nem akar időt/energiát szánni a házi elkészítésre, annak nagyon lelkesen ajánlom a Cserpes Sajtműhely termékeit. Habár azt hiszem, a honlapjuk nem teljesen friss, mert én pl. Gyömrőn vásároltam a feketeribizkés joghurtjukból, és a honlapon se Gyömrő, se a joghurt nincs megemlítve...

http://cserpessajtmuhely.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr611987527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása