Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Horgolt legyező

2010.02.10. 17:55 - Brannagh

Tavaly nyáron történt, hogy esküvőre/lagziba voltam hivatalos, és borzalmas meleg volt aznap. Mindenki legyezte magát mindennel, amit csak ért. Egy barátnőm viszont elővett egy egyszerű fa legyezőt, és mondta, hogy ezt mindig magával hordja ilyen időben. Végtére is sokkal elegánsabb, mint igazolványt, Pécsi Estet, brossúrákat, bármit használni erre a célra. És nagyon is igaza van. Ezért gondoltam, kéne készíteni egyet saját használatra. De ugye van ez a mániám, hogy nem ám akármilyet, hanem olyat, ami másoknak biztosan nincs, valami igazán egyedit. Horgoltat, például, mert az olyan elegáns, 19. századi hangulattal. 

Sajnos, már nem emlékszem, hogy az alábbi mintákat pontosan honnan töltöttem le, mert a gugli dolgozott helyettem, és a pontos oldalt nem jegyeztem meg. Azt hiszem orosz lehetett, mert a képek mellett cirill betűs leírás található. Több képet is bemutatok majd mintákkal, de azzal kezdem, amit kiválasztottam. Próbáltam elsőre egy egészen egyszerű mintájút választani. Vettem hozzá a kínaiban egy legyezőt, aminek műanyag alapja van, és textil meg csipke volt ráragasztva. Ezeket eltávolítottam róla, és a műanyag alaphoz mértem, hogy mekkora legyezőre lesz szükségem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oroszul nemigen tudok, úgyhogy szinte csak találomra kezdtem el tűt és fonalat próbálgatni. Elsőként ami kéznél volt: 1,25-ös tűvel és 10-15-ös fonallal, de így túl nagy lett a felület, bőven túlfutott a műanyag tartókon. Aztán vettem vékonyabb tűt és fonalat. A 0,6-os tű még egészen kézreállt, habár a hurkot a végén már alig-alig láttam, de a 60-as fonal, amit kaptam hozzá.... hát mondjuk, hogy vaksi még nem vagyok, már csak az életkorom miatt sem, de én bizony nem láttam annyira a hurkokat, hogy meg bírtam volna csinálni. A 60-as fonal hamar kidőlt, maradt a 0,6-os tű, végül 20-as Anchor Artiste Mercer Crochet fonallal. Az eredeti mintát pedig lerövidítettem nagyjából a felére, hogy ráférjen a legyező alapomra. 

 

Szóval ezt a mintát én így dolgoztam át. Egy kicsit megszélesítettem, hogy könnyebb legyen felvarrni a pálcákra, és mellette jelentősen lerövidítettem, a háromszögmintás felső része teljesen hiányzik. Az egyes blokkokat nem külön-külön horgoltam meg, hanem a műanyag alapon lévő pálcák számától függően egyben horgoltam meg, aztán így varrtam fel az alapra. Nálam összesen 6 ilyen blokkra volt szükség, mert nemcsak a szélein, hanem középen, a kalászmintánál is rögzítettem.

nagy felbontásban 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A rögzítés legszebb módja szerintem az, ha a műanyagpálcákat egyenként alaposan betekerem fehér cérnával, és erre öltögetem rá a horgolt darabot. A feltekert cérnát pár csepp pillanatragasztóval is megerősítettem, hogy ne csúszkáljanak el a helyükről. Persze olyan helyen kell odapöttyenteni, ahová később nem akarok beleölteni a tűvel. Fontos, hogy a horgolás szépen feszesen kifeküdjön a legyező alapon. 

Sajnos habár a végeredmény szerintem nagyon szép lett, azért elégedett nem vagyok. Összecsukva nagyon vastag a legyező a tizenkétszer egymásra hajtogatott anyag túlságosan szétfeszíti a pálcákat. Így attól tartok, hogy ha a táskában tartanám mindennapos használatra, ha valami megnyomja a műanyagot, az elpattanna. Mivel a meghorgolt darab felső íve nem lett elég hosszú a legyező alaphoz képest, sajnos kinyitni sem lehet teljesen 180 fokosra a legyezőt, de szerintem így is nagyon szép  :))  Mivel magammal hurcolásra nem alkalmas, a falra akasztva fogja várni, hogy valamilyen különleges alkalomra magammal vihessem. De addig is átdolgozom majd  mintát, hogy egy használhatóbbat is tudjak készíteni. 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr771747051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anna1949 2010.07.25. 12:34:07

Köszönöm szépen ezt a legyezőt.A fiam augusztusban házasodik és a kis Menyem keres horgolt legyezőt főleg a fotózáshoz.Szeretném kérni ha lehet címemre a pontos leírást elküldenéd.Fotóval mert szeretném megcsinálni.Kérésem illetve kérdésem honnan lehet beszerezni a pálcákat.Köszönöm szépen előre is.További szép napot.Üdvözletem

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.07.26. 09:49:05

@anna1949: A legyezőhöz műanyag alaphoz legkönnyebben úgy juthatsz, ha bemész egy nagyobb méretű kínai üzletbe, és ott veszel műanyag pálca alapú legyezőt, amire a textilt csak úgy ráragasztották (kb. 3-400 forint). Attól függően, hogy hány pálca van ezen a legyezőalapon, számold meg, hogy hány mintablokkra lesz szükséged. A blokk rajzát fent a cikkben megtalálod. Kikeresem a gépről az eredeti mintákat szívesen, és feltöltöm őket egy új cikkbe ide a blogra, ha az eredetieket akarnád megcsinálni. Ezekkel viszont sajnos az a tapasztalatom, hogy hajszálvékony horgolócérnával lehetne csak megcsinálni a megfelelően kicsi méretben. Ez egyrészt gyakorlat és türelem, másrészt sasszemek kérdése :)
Ha elkészíted a legyezőt (bármelyiket) megtennéd kérlek, hogy küldesz róla egy fotót? Szívesen feltenném ide, természetesen a te neved alatt. Fiadnak, menyednek előre is gratula! :)

anna1949 2010.07.30. 15:56:54

Köszönöm szépen a segítséget.Feltétlenűl teszek fel fényképet.Egy már készen van.Nyolcvanas fehér horgoló fonálból,sajnos 0,7 tűm van csak.Nagy odafigyeléssel ezzel is szép lett.További szép napot.Anna

anna1949 2010.11.10. 20:48:19

Kedves Brannagh
Anna vagyok aki segítséget kért a fehér esküvői legyező elkészítéséhez.Meg volt a gyönyörű esküvő.Nagy boldogság volt a számomra.Persze elkészült a legyező is.Nem tudom itt hogyan tudom feltölteni a fotót a kismenyemről és a legyezőről.Az iwiwen fönn van Palotai Sándorné néven és a profil albumomba.De ha van lehetőség ide is feltölteném,mert nagyon büszke vagyok rá.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.11. 13:30:28

@anna1949: Üdv! Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést, megtaláltam az iwiw-es képeket, utólagos engedelmeddel fel is töltöm őket az oldalra. Mai dátumozású új cikkben fogod megtalálni őket.
Megnéztem a gobelineidet is, gyönyörűek, különösen a virágcsokrok tetszenek, de a vert csipkék is nagyon szépek :)

BrandiSzofi 2010.11.20. 17:44:42

Huhúú, a legyezős barátnő jelentkezik! És most tök büszke vagyok magamra, h emlegetsz! Amúgy meg nincs mit tenni, tényleg okos találmány a legyező!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.21. 09:13:25

@BrandiSzofi: De örülök neked :D üdv az oldalon
Van még pár legyező-ötlet, majd ha megint rekkenő lesz, közvetítem azokat is :)

Netaxa 2011.05.31. 18:37:24

Az első nagyon tetszik. Nem gondolnád meg hogy eladod?
e-mail címem: netaxa@freemail.hu
Kérlek értesíts!

Netaxa 2011.05.31. 18:38:21

@Netaxa: Még annyit,hogy én vászonból szeretnék csinálni. Azt viszont nem tudom hol lehet kapni olyan fapálcákat ami a legyező alapja? Segítenél? Kérlek:)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.31. 20:45:05

@Netaxa: szia :) Nem eladó, nagyon sok munkám volt vele, és az az igazság, hogy mivel első munka volt, ezért nem is lett tökéletes, szóval szerintem nem lennél elégedett vele :) De örülök, hogy tetszik. Megfelelő legyező alapot akármelyik kínai holmis boltban kaphatsz, mármint kész legyezőként. Én azokról fejtettem le a textilt. Leggyakrabban műanyag alapot lehet találni, a fa pálcás ritkább. Legalábbis Pécsen, nekem ott vannak a beszerző helyeim :) Nem tudom hová valósi vagy, ha pesti, vagy dabas környéki netelán, akkor akár összehozhatunk egy találkozót is, és megtanítalak horgolni, ha még nem tudsz :) Egy kis kézügyességgel néhány hét alatt elkészül a saját legyeződ.


süti beállítások módosítása