Brannagh praktikái

Ezen az oldalon gyűjtögetem a kreatív hobbis, kézimunkás és konyhai eredményeimet. :) Lesznek saját ötletek, és sokfelől begyűjtöttek kipróbálása, leírások, receptek, különféle napi élethelyzetek, viccesek, bosszantók, szívemnek kedvesek egyaránt. Remélem, másnak is hasznára lesz a gyűjteményem. :)

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Foszlós kalács a nagymamának

2010.08.10. 16:53 - Brannagh

Címkék: konyha recept sütemény lakoma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az úgy volt, hogy a kedvencem anyukája hajnalonta bevásárolja a reggelinek való péksütiket, kenyereket. Nekünk hol zsömlét, hol kiflit, hol túrós buktát, meg persze vekni kenyeret is. De a nagymama már csak a puha foszlós kaláccsal bír el, tejbe áztatva. A bolti kenyérre már egy ideje megvan az alternatíva, most megpróbáltam helyettesíteni a kalácsot is. Hát annyiból nem lett tökéletes (megjegyzem, csak elsőre), hogy kissé odakapott az alja. Ez különben abból ered, hogy a régi Karancs tűzhely lassan az utolsókat rúgja, de még fénykorában sem tudott olyan csodákat, mint az otthoni villanytűzhely ugye: alulról sütök, felülről sütök, légkeveréssel sütök, és így tovább. Úgyhogy amíg vártam, hogy a teteje megpiruljon, az alja alattomban odakapott picit. Bár ez nem csökkentette a végeredmény élvezeti értékét: elfoszlott a foszlós kalács mind egy foszlányig. Talán innen a neve....

Hozzávalók egy kalácsra:

  • 45 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás
  • fél élesztő
  • 1,5 dl kézmeleg tej
  • csipet cukor, csipet só
  • egy evőkanál kakaó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szokásos módon egy kevés kézmeleg tejben felfuttatjuk az élesztőt, adunk neki csipet cukrot, hogy jóllakjon vele. A margarint kissé felolvasztjuk a mikróban, majd az összes felsorolt hozzávalót összeborítjuk, és tésztagombócot gyúrunk belőle. Én szokás szerint a dagasztókaros habverőt javaslom, mert lusta vagyok és bűnös :D  Addig kell gyúrni, amíg finom lágy tészta nem lesz belőle, ami összeáll gombócba, és elválik a tál falától. Ezután letakarjuk egy kendővel, és meleg/langyos (de legalábbis nem hideg) helyre téve megvárjuk, amíg megkel. Én véletlen két teljes órán át otthagytam, meg is dagadt alaposan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha már jónak találjuk a tésztát, kiborítjuk egy lisztezett deszkára és három felé osztjuk. Az egyik harmadba beledolgozzuk még a géppel az evőkanálnyi kakaót, ez lesz a kalács barna karja. Mindhárom gombócot alaposan átgyúrjuk. Fog még lisztet felvenni az eredeti hozzávalóknál írt mennyiséghez képest, összesen tehát kb. 50 dkg-ot használunk el. Addig kell gyúrogatni, amíg már nem ragad a kézhez, de még mindig szép lágy a tészta. Ezután csíkot sodrunk belőlük, egyenként nagyjából 40-50 centiseket. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és három ágba osztva benne a tésztát csinos kalácsot fonunk. Ez egyáltalán nem nehéz, de figyelni kell rá, hogy a kalács eleje, közepe és vége hasonló vastagságú legyen, nehogy az egyik rész túlsüljön, míg a másik még nyers. A legvégén megkenegetjük felvert tojással.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én az előmelegedő sütő tetejére szoktam tenni a kelt tésztás tepsiket konyharuhával letakarva. Így 20-30 perc alatt még tovább kel a tészta, és már megdagadva kerül a sütőbe. Kb. 230 fokon sütve (ez most nehéz, mert a Karancson ugye lángfokozatok vannak, hőfok nincs) kb. 20 perc alatt elkészül. A tojás miatt szép sötét lesz a teteje, de aki gyengébb színnel szereti, az hamarabb vegye ki. Itt is érvényes, hogy mielőtt végleg dönt az ember, jó ötlet meszúrni itt-ott egy hústűvel, hogy belül is átsült-e már a tészta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajjal és gyümölcslekvárral nagyon finom. 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://brannaghpraktikai.blog.hu/api/trackback/id/tr912212708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ételt ajándékba 2010.11.13. 11:50:10

Közeledik az adventi és karácsonyi időszak, ajándékötletelés, beszerzőkörutak, satöbbi. Legtöbbször úgy vásároljuk az ajándékokat, mert eláll, és nincs vele macera. Ráadásul sokan cikinek érzik, hogy ételt ajándékozzanak, nehogy azt higgye a megajándék...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztatészta 2011.05.02. 08:12:13

Kipróbáltam és isteni finom! Felkerült a listára! :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.04. 09:24:27

@tisztatészta: Nagyon örülök neki :) na majd ha legközelebb kalácsot csinálok, akkor a kedvesem kedvence fog következni, a kakaós kalács. Emiatt teljes szívéből rajongja leendő anyósát :)

Pálinkás Bea 2012.07.17. 17:49:29

Üdv :) Nagyon jónak hangzik ez a kalács recept, de nekem is Karancs gáztűzhelyem van és így elég nehéz hozzáfogni. Azt szeretném megkérdezni, hogy kis, közepes, vagy nagy lángon sült e meg a kalács? :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2012.07.17. 20:42:53

@Pálinkás Bea: Nekünk 9 fokozatos a Karancs tűzhelyünk, kenyér- és egyéb kelt tésztaféléket 7-8-as fokozat környékén szoktam sütni. Mostanában már elkényelmesedve gyakran úgy csinálom, hogy a tepsiben nagyjából újrakelt tésztát a sütő bekapcsolása után azonnal betolom a sütőbe. Még így is nagyon sokat dagad az előmelegedés során. :) Remélem, tudtam segíteni!

Pálinkás Bea 2012.07.17. 21:01:10

Nekünk nincs rajta fokozat sem :) Gondolom egy régebbi típus van nekünk.. De majd figyelek rá, nehogy megégjen. :) Köszönöm a választ :)


süti beállítások módosítása