Névnapi rendelést kaptam egy sörtortára, de az öcsém a meglévő belga sörtorta receptje helyett újat hozott: Guinness-tortát óhajtott. Tegnap körbejártuk a környéket, de épp mostanság a város egyetlen kisebb-nagyobb üzletében sem lehet Guinnesst kapni (naná). Az meg azért mégis nonszensz, hogy egyetlen üveg sörért felautózzunk Pécsre. Öcsécskémben először felmerült, hogy majd ő rendel a neten, de aztán a rapidabb megoldás felé koncentráltunk inkább: mivel lehetne helyettesíteni? Végül két lehetőségre szűkítettük a kört: Soproni Démon, ami hasonlóan sötét, illetve a Kilkenny, ami hasonlóan ír. A kóstolásos teszt után a férfiember végül a Sopronit szavazta meg. De azért a Kilkenny is elfogyott :)
Hozzávalók:
- 2,5 dl sötét sör
- 25 dkg vaj
- 7 dkg kakaó
- 1,5 dl tejföl
- 2 tojás
- vaníliaaroma
- 40 dkg cukor
- kk. szódabikarbóna
- 30 dkg liszt
A karamellesebb íz végett a sört nem egyben melegítettem fel, hanem kb negyed dl sörben kicsit karamellizáltam kb. 5 dkg cukrot. Hozzáöntve a maradék sört, felmelegítettem, majd felolvasztottam benne a vajat, még mindig forralva egyenletesen elkeverjük benne a kakaót. Külön kikeverjük a tejfölt a tojással és vaníliával, majd hozzákeverjük a tűzről már levett kakaós masszához. Külön tálban a lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a cukorral, majd csomómentesre keverjük a lábosban lévő tésztával. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. egy óra alatt megsül. Tömör tésztája lesz.
Krém
- 30 dkg krémsajt (a recept Philadelphiával írta, de csak mascarponet találtam hozzá)
- 1,5 dl tejszín
- 15 dkg porcukor
- 1 cs habfixáló
A krémsajtot egyenletesre keverjük a porcukorral. Hozzáöntjük a tejszínt, ráborítjuk a habfixálót, és megfelelően kemény állagúra keverjük. Ha kész, már mehet is a kihűlt tészta tetejére. Nem kell félbevágni, kenegetni, mint a torták nagy részét, ebből a szempontból gyors. Az ízteszt még hátravan, de már nem késik soká az sem :)
Utolsó kommentek